Kultūra

Dailes teātrī notiks Džilindžera jauniestudējums "Art"

Kultūra

Lilita Maija Klinkerte laiž klajā grāmatu par savu māti Margaritu Stārasti

Izcilais grafiķis Gunārs Krollis 85. jubileju atzīmē ar vairākām izstādēm

Izcilajam grafiķim Gunāram Krollim jubilejas izstāde Mākslas muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Perfekti izkopta tehniskā meistarība un saturiski dziļas tēmas raksturo izcilā mākslinieka, grafiķa Gunāra Kroļļa daiļradi. Šis ir viņa 85.jubilejas gads, ko mākslinieks atzīmē ar vairākām izstādēm. Tās jau bijušas skatāmas Jūrmalā un Daugavpilī, un 17.novembrī atklās izstādi Rīgā, Nacionālajā mākslas muzejā.

Izstāde Rīgā būs retrospektīva, tās nosaukums ir „Kontrastviela”, kas akcentē Gunāra Kroļļa gradācijām bagāto, melnbalto vizuālo valodu. Gunārs Krollis joprojām aktīvi strādā, ir ideju un dzīves mīlestības pārpilns.

Mākslinieki Kroļļi mani ļoti viesmīlīgi sagaida savā darbnīcā. Tā ir telpa ar īpašu atmosfēru, ko veido abu mākslinieku visapkārt esošie darbi un arī viņu pašu spēcīgā personības enerģija.

Fonā klusiņām skan ''Radio Marija'', jo viņi ir katoļi, un kādā brīdī darbnīcā sevi piesaka arī neredzīgais, no ielas paņemtais runcis Tako, kurš ir Gunāra cītīgākais asistents, jo vienmēr atrodas līdzās, kad Gunārs strādā.

„Mums ir asinīs tas, ka mēs bez darba nevaram. Ir iekšēja nepieciešamība darboties, strādāt. Un tas varbūt arī uztur mūsu gribasspēku." Tā saka Gunārs Krollis, kurš, manis lūgts, izrāda no darbnīcas mazliet nodalītās nelielās telpas, kur ikdienā notiek abu darbs.

Gunāra telpā uzmanību piesaista oforta prese, uz kuras ilgus gadus viņš strādājis, bet tagad šo tehniku tikpat kā vairs neizmanto, toties bieži vien ilgas stundas velta zīmējumiem tušas un grafīta tehnikās. Arī šobrīd uz viņa darbagalda top zīmējums, kurā var nojaust kāda mītiska dzīvnieka aprises.

Gunārs Krollis: „Tā jau vēl tikai tāda sākumstadija, meklējumi… Nu te ir mans darba galds, es stāvu kājās pie tā un strādāju."

Blakus darbgaldam arī Gunāra Kroļļa jaunākā aizraušanās – krāsainie zīmuļi – izcilas kvalitātes, ar kuriem arī tapis viens no jaunākajiem darbu cikliem „Planētu parāde”.

„Parastiem zīmuļiem nav tik daudz toņu, bet šeit ir gradācijas. Pirms tam man bija čehu zīmuļkrāsas. Viena daļa no tām nolietotas, bet daļa vēl ir," stāsta mākslinieks.

Gunāra Kroļļa izstāde Rīgā būs retrospektīva, izsekos daiļradei no pagājušā gadsimta 60. gadiem līdz mūsdienām.

Agrīnāko veikumu pārstāvēs populārais linogriezumu cikls „Mana Rīga”, ko mākslinieks dēvē par vienu no saviem sirdsdarbiem un kas ir simbolos veidots viņa redzējums par tā laika Vecrīgu, jauno Rīgu, Rīgas tiltiem.

70. un 80.gadi savukārt izstādē būs pārstāvēti ar ofortu triptihiem „Vīnes dienasgrāmata” un „Japānas atspulgi”. Brauciens uz Japānu māksliniekam atstājis divējādus, ļoti dziļus nospiedumus dvēselē. Pirmais – viņš neglābjami iemīlējies Japānas ainavā, otrais – viņu ļoti personiski skārusi Hirosimas traģēdija.

Gunārs Krollis: „Apmeklējot Hirosimas muzeju un izjūtot visu to pasaules traģēdiju, kas notika šajā pilsētā, man atvērās pavisam kaut kāds cits moments dvēselē – ka es esmu daļa no šī notikuma kā vērotājs, atmiņās. Tas viss izgāja caur mani, es to ļoti pārdzīvoju, un tā arī radās Japānas cikls „Balto dzērvju zemē”.”

Par spēcīgo iespaidu liecina arī tas, ka līdzās grafikām mākslinieks sarakstīja arī dzejoļu ciklu „Melnais kliedziens”, ko pēc tam mūzikā iedzīvināja Raimonds Pauls un grupa „Credo”.

Gunāra Kroļļa jaunāko veikumu izstādē Rīgā pārstāvēs lielformāta zīmējumi tušas un grafīta tehnikās.

Izstāde „Kontrastviela” skatāma Nacionālā mākslas muzeja 4.stāva izstāžu zālēs. Bet jubilejas gadu mākslinieks noslēgs ar izstādi Madonā, kas tur būs skatāma no decembra vidus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti