Kultūras ziņas

"12 FOTOGRĀFI / 125 FOTOGRĀFIJAS / 10 SĒRIJAS"

Kultūras ziņas

Attiecību drāma izrādē "Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?"

Liepājā atklāta Ilzes Vītoliņas tērpu skiču izstāde

Ieskats tērpu mākslinieces darbistabā. Liepājā atklāta Ilzes Vītoliņas skiču izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aizvadītās nedēļas nogalē aktieru slimības dēļ nācās atlikt pirmizrādi Liepājas teātra šīs sezonas vērienīgākajam iestudējumam "Vairāk par dzīvi / Teātris", tomēr interesenti jau var sajust izrādes gaisotni, apmeklējot kostīmu skiču izstādi. Tērpu autore – māksliniece Ilze Vītoliņa – sestdien to atklāja Liepājas mākslas galerijā "Romas dārzs", domājot, ka izstāde skatītājiem ļaus gūt skaidrāku priekšstatu par teātra kostīmu mākslinieka darbu un ideju meklējumiem.

Muzikālo izrādi "Vairāk par dzīvi/ Teātris", kas stāsta par daudzu apbrīnotas aktrises Džūlijas Lambertes sievišķīgajām bailēm novecot un sevis meklējumiem, režisore Laura Groza izvēlējusies veidot kabarē stilā, lai gan nenoliedz, ka manāma arī citu stilu klātbūtne.

"Tur ir tāds labi apzināts rasols no visiem žanriem. Es vienkārši spēlējos ar visu, ko zinu par teātri, ko esmu pieredzējusi, ko vēl gribu pieredzēt. To liku kopā un brīvi veidoju kompozīciju," teic režisore.

Ar vienu no Latvijā pieprasītākajām teātra kostīmu māksliniecēm Ilzi Vītoliņu sadarbība Laurai Grozai bijusi jau daudzās izrādēs, tāpēc saskaņot domu lidojumu jaunākajā iestudējumā esot bijis viegli. Kā galvenais akcents izvēlētas kabarē bieži redzamās spalvas – no pāvu mirdzošajām un strausu dižajām līdz pat zvirbuļu necilajām.

Ilze Vītoliņa stāsta: "Sadarbībā ar Lauru nonācām pie secinājuma, ka visi personāži lēnā garā pārvēršas par putniem, kļūst arvien spalvaināki. Katram ir sava suga."

Izstādē apskatāmas aptuveni 50 skatuves kostīmu skices, taču pēc rūpīgi veiktas atlases ne visas uz papīra zīmētās idejas pārtapušas reālos tērpos. Māksliniece atklāj, ka to, kura skice izmantota tērpa radīšanā, varot atšifrēt pēc klāt pieliktajiem auduma paraudziņiem. Ja to nav, tad nav arī kostīma.

"Šeit es atļāvos parādīt to darba procesu tādā veidā, ka šeit ir arī daudz skiču, kas nav izrādē. Aptuveni puse no tām nav materializējusies tērpos. Līdz ar to cilvēkiem varbūt rodas priekšstats, cik pamatīgs ir tas darbs. Tas nenotiek tik ātri un vienkārši," uzsver māksliniece.

Izrādei "Vairāk par dzīvi / Teātris" veidoto kostīmu skices Liepājā būs apskatāmas līdz maija sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti