Ginta Gabrāna personālizstāde «Ne no kurienes» Parīzē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 30.marta līdz 15.aprīlim Nacionālās rūpniecības veicināšanas biedrības telpās Parīzē (Société pour l’Encouragement de l’Industrie Nationale, SEIN) būs apskatāma latviešu mākslinieka Ginta Gabrāna personālizstāde “Ne no kurienes”. Izstāde norisinās Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas ietvaros.

Gabrāna izstādes “Ne no kurienes” centrā ir skulptūras, kas veidotas, izkausētu plastmasu ielejot aukstā ūdenī. Šī vienkāršā fizikālā procesa rezultātā spontāni rodas sarežģītas formas. Princips ir līdzīgs tam, kā saulgriežu naktī tiek lietas laimes. Formveides process ir dabai tuvs, tādēļ objektos viegli saskatīt organiskas formas, līnijas un rakstus. Dabiskajai atlasei jeb evolūcijai līdzīgu stratēģiju mākslinieks ir simulējis plastmasas skulptūru veidošanā, atlasot un sakausējot labākos objektu paraugus laikā no 2010.gada līdz 2013.gadam. Izstāde  “Ne no kurienes” palīdz apjaust, kā vienkāršā fizikālā formveides procesā spontāni rodas sarežģītas struktūras, ko nosaka haosa un pašorganizēšanās procesi.

Gints Gabrāns

Dzimis 1970. gadā.

Absolvējis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu.

2004.gadā pārstāvējis Latviju 26.Sanpaulu mākslas biennālē.

2004.gadā saņēmis “Hansabank” grupas Mākslas balvu, starptautiskai mākslas ekspertu žūrijai Gintu Gabrānu izvēloties par gada mākslinieku Baltijas valstīs.

2007.gadā mākslinieks ar ekspozīciju “Paraspoguļi” pārstāvēja Latviju 52.Venēcijas mākslas biennālē.

Gabrāna projekts “Asinsgaisma” izstādīts 4. Maskavas laikmetīgās mākslas biennāles centrālajā ekspozīcijā 2011.gadā. Vairākkārtēji nominēts Purvīša balvai, kas uzskatāma par nozīmīgāko apbalvojumu Latvijas mākslā.

Ginta Gabrāna izpētes lauks – estētika, mediji, zinātne un tehnoloģijas – ir aicinājums izzināt sajūtas un sajust izzināmo. Tas lieliski iederas Nacionālās rūpniecības veicināšanas biedrības Parīzē interešu lokā. Biedrība dibināta 1801.gadā, un tās mērķis ir veicināt mākslas, zinātnes un tehnikas mijiedarbību, kā arī atbalstīt un popularizēt tehnoloģiskās inovācijas visdažādākajās jomās. Šīs prestižās organizācijas biedri ir gan ievērojami zinātnieki, gan politiķi un rūpnieki, un tās organizētie konkursi un gadskārtējās ekspozīcijas piesaista visplašākās publikas interesi.

Izstāde “Ne no kurienes” ir autora trešā personālizstāde Parīzē. Ginta Gabrāna personālizstāde Parīzē ir iekļauta Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā . Turpmākajos mēnešos Francijā norisināsies vēl citi notikumi, kas iepazīstinās ar Latvijas kultūras daudzveidību – Verdi “Rekviēms” Parīzes Elizejas lauku teātrī, piedaloties Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim, Valsts Akadēmiskajam korim “Latvija”, diriģentam Andrim Pogam un solistiem, kā arī koncerts ar pianista Reiņa Zariņa un diriģenta Aināra Rubiķa piedalīšanos Strasbūrā. Kultūras pasākumu izlase veidota, lai starptautisko auditoriju iepazīstinātu ar Latvijas mūzikas un mākslas vērtībām, un pasākumi Francijā ir tikai neliela daļa no programmas, ko Latvija kā ES Padomē prezidējošā valsts īsteno dažādās pasaules valstīs 2015.gada pirmajā pusē.

Papildu informācija: Nacionālās rūpniecības veicināšanas biedrības (Société pour l’Encouragement de l’Industrie Nationale) adrese Parīzē: 4, place de Saint-Germain-des-Prés, 75006 Paris. Ginta Gabrāna izstāde apskatāma katru dienu no 12 līdz 20 laikā no 30.marta līdz 15.aprīlim, ieeja bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti