Rīta Panorāma

Rīgas reģionam sola ātrās palīdzības nepārtrauktību

Rīta Panorāma

Intervija ar Zemkopības ministru Jāni Dūklavu

Grafikas izstāde "Lēciens"

Galerijā «Bastejs» skatāma «Grafikas kameras» 20 gadu jubilejas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Galerijā "Bastejs" Rīgā skatāma "Grafikas kameras" 20 gadu jubilejas izstāde "Lēciens", kas atspoguļo "lēcienu" Latvijas grafikā no 20. uz 21.gadsimtu.

Grafikas izstāde "Lēciens" ir drosmīga, jo šodienas jaunie mākslinieki uzdrošinājušies savos litogrāfijas darbos citēt klasiķus, kuri savus darbus radīja aizvadītajā gadsimtā. Jaunie mākslinieki veido savas atsauces uz meistardarbiem.

Izstāde piedalās gan vecmeistari, gan jaunie autori, atklājot grafikas vēsturi, kā arī dažādās grafikas tehnikas - litogrāfiju, ofortu, linogriezumu un citas.

"Izstādes mērķis bija nodemonstrēt pēc iespējas plašāku amplitūdu, tāpēc ir lēciens no pagājušā gadsimta uz šo gadsimtu, no pagājušā gadsimta 70.gadiem līdz svaigiem, tik tikko tapušiem darbiem," stāsta izstādes "Lēciens" kuratore Ieva Nagliņa.

Ieva Nagliņa izvēlējusies citēt Māras Rikmanes smalki kompozicionālo litogrāfiju "Aicinājums uz kopīgām pusdienām", savu darbu nosaucot - "Atteikums uz kopīgajām vakariņām".

"Es gāju pretstata ceļu. Ja Mārai ir ļoti daudzas smalkas detaļas un reālistiskas uzbūves formas, tad mans darbs ir pilnīgi abstrakts, vienkāršs, lakonisks, respektīvi, es mēģināju atrast kompozīcijas uzbūves galvenās līnijas un uzlikt krāsu akcentus tur, kur ir kompozīcijas mezglu punkti," skaidro Ieva Nagliņa.

Savukārt grafiķe Inese Lieckalniņa ierindojama klasiķu godā, viņas izstādes darbs saucas "Uzruna". "Kad man atnāca šī doma, es paskatījos - o, tas taču ir Kurts Fridrihsons. Es domāju - labi, ideju es varu pieskicēt ar šo domu. Tad, kad es šo darbu sāku realizēt, es gribēju aiziet prom, bet es nevarēju aiziet prom, tad es padevos un domāju - labi, lai šo darbu zīmē Kurts Fridrihsons, es to tikai izpildu, lai tas ir veltījums viņam, viņa stilam un mākslai," stāsta Inese Lieckalniņa.

Par Ineses Lieckalniņas darbu fantazējusi Inguna Krolle-Irbe, darba nosaukums tāds pats. "Ingunas darbā es redzu, ka viss ir otrādi, ka skaists cilvēks, gulbis, kam aug spārni, ir atnācis pie robustākiem cilvēkiem ar aicinājumu," teic Ieva Nagliņa.

Kopumā izstādē piedalās Baņuta Ancāne, Ilgnese Avotiņa, Boriss Bērziņš, Ilmārs Blumbergs, Liena Bondare, Ansis Butnors, Māris Čačka, Valentīns Daņiļenko, Maija Dragūne, Ināra Garklāva, Vidaga Grīnberga, Vladislavs Grišins, Mārīte Kluša, Sergejs Koļečenko, Imants Krepics, Inguna Krolle-Irbe, Agnese Kurzemniece, Ilze Lībiete, Inese Lieckalniņa, Artūrs Ņikitins, Anita Ņikuļceva, Lāsma Pujāte, Māra Rikmane, Kate Seržāne, Digna Sircova, Māris Subačs, Genādijs Suhanovs, Larisa Šellare, Ausma Šmite, Klāvs Upaciers, Lolita Zikmane un citi.

Izstāde "Lēciens" skatāma līdz 7.februārim galerijā "Bastejs" Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti