Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar LTV žurnālistu Gintu Amoliņu

Īpašniekiem atdos nacistu nolaupītos mākslas darbus

Francija un Beļģija atdos īpašniekiem nacistu nolaupītos 16 mākslas darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Francijas un Beļģijas varas iestādes pieņēmušas lēmumu atdot likumīgo īpašnieku – ebreju, pēctečiem nacistu nolaupītos 16 mākslas darbus. Starp tiem ir arī pasaulslavenā Baltkrievijas ebreju izcelsmes mākslinieka Marka Šagāla glezna "Tēvs".

Darbs bija izstādīts Francijas muzejos, un neviens nezināja, ka glezna ir zagta. To izdevās noskaidrot kanādietim Džeimsam Palmeram, kurš ilgus gadus pēta nolaupīto darbu likteni. 1914. gadā glezna nezināma iemesla dēļ pazuda no Parīzes, un to Polijā iegādājās ebreju mūziķis Deivids Sanders. Pēc fašistiskās Vācijas karaspēka iebrukuma viņu izdzina no dzīvokļa, ieslodzīja geto un Aušvicas nāves nometnē. Sanderam izdevās izdzīvot, taču viņam neizdevās atgūt darbu, kuru vēlāk atpirka pats autors un nodeva to muzejam Parīzē.

Līdzīgs liktenis bija arī citiem darbiem, tai skaitā kādai Morisa Utrillo gleznai.

Tikmēr Beļģijas galvaspilsētas Briseles Karaliskajā tēlotājas mākslas muzejā īpašnieku pēctečiem nodota vācu impresionista Lovisa Korinta glezna "Ziedi". 1913. gadā radītais darbs Otrā pasaules kara laikā tika nozagts kādam ebreju pārim Briselē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti