Kultūras ziņas

Līdzsvara māksla cirka izrādē "Ovvio"

Kultūras ziņas

Komponistu Giju Kančeli atceroties

"Rīgas birža" svin 9. dzimšanas dienu

FOTO: «Rīgas Biržā» atklāts Rēriha kabinets un jaunā pastāvīgā gleznu ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Iespēja jebkurā brīdī atgriezties pie plaši apmeklētās Ivana Aivazovska izstādes “Gaismas metafizika” un kaut visu dienu iedziļināties Nikolaja Rēriha labākajos darbos, kas tapuši Indijā un ko viņš sūtījis speciāli Rīgai, – šādas dāvanas 9. gadadienā kopš durvju pirmās vēršanas sarūpējis mākslas muzejs “Rīgas Birža”. Turpmāk muzejā uz visiem laikiem būs Rēriha kabinets, kurā būs vienlaikus skatāmi 18-20 viņa darbi.

Mākslas zinātniece Ksenija Rudzīte, kura ar “Rīgas Biržu” saistīta kopš pirmsākumiem, par vispārsteidzošāko līdzšinējā muzeja vēsturē nosauc 2017. gadā notikušo izstādi “PRADO 12 raksturi”, un viņa spilgti atminas arī muzeja atklāšanu.

“Tas bija ļoti aizkustinošs un svinīgs brīdis, bija izdarīts ļoti liels darbs un viss kolektīvs strādāja vairākus gadus, lai to sagatavotu, un tas tiešām bija ļoti saviļņojoši,” stāsta Ksenija Rudzīte, mākslas muzeja “Rīgas birža” glezniecības kolekcijas glabātāja.

Muzejs šogad dzimšanas dienā apmeklētājiem sarūpējis divas labas ziņas. Pirmā no tām – uz visiem laikiem “Rīgas Birža” tikusi pie Rēriha kabineta, kas ierīkots telpā, kur iepriekš atradusies muzeja bibliotēka un lasītava. Pirms tam krievu gleznotāja, ceļotāja, rakstnieka un domātāja Nikolaja Rēriha darbi biržā bijuši skatāmi trīs reizes.

“Atšķirībā no iepriekšējās ekspozīcijas šī ekspozīcija izveidota pilnīgi jaunās telpās, kuras ir atjaunotas, remontētas, un tagad mēs varam parādīt plašāk to mūsu slaveno Rēriha kolekciju,” skaidro Rudzīte.

“Šeit ekspozīcija ir domāta uz visiem laikiem, un tās sastāvs varbūt mainīsies ar laiku, jo darbiem nepieciešams nedaudz atpūsties tumsā, bet ekspozīcija būs atvērta.

Šeit vienmēr būs eksponēti 18-20 darbi.”

“Kolekcija ir atsūtīta no Indijas, un visi tie darbi ir tapuši 20. gadsimta 30. gados, kad Rērihs jau pastāvīgi dzīvoja Himalajos,” turpina Rudzīte. “Rērihs dzīvoja Indijā, un 30. gados šeit, Latvijā, bija nodibināta Latvijas Rēriha biedrība, kura ļoti cieši uzturēja kontaktus ar Rērihu ģimeni, viņi sarakstījās, un speciāli šai biedrībai Rērihs atsūtīja, izvēlējās konkrētus darbus priekš Rīgas, muzeja.”

Otra ziņa un dāvana muzeja apmeklētājiem – iespēja jebkurā laikā un vietā atgriezties marīnista Ivana Aivazovska izstādē “Gaismas metafizika”, ko klātienē varēja lūkot pērnā gada izskaņā un kas trīs mēnešu laikā piesaistīja 45 tūkstošus vērīgu acu pāru. 

“Katalogs pilnīgi atspoguļo izstādes saturu un koncepciju. Kopā ar gleznām te ir reproducēti arī kuģu modeļi un arī neliela mūsu faleristikas kolekcija, kura bija rādīta arī izstādē,” norāda Rudzīte.

Pie pirmajiem katalogiem eksemplāriem 20. augustā Rēriha kabineta atklāšanā tika tā veidotāji un interesenti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti