Džemma Skulme. In memoriam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

9. novembra rītā mūžībā devusies gleznotāja Džemma Skulme – Skulmju dinastijas spilgtākā māksliniece. Par viņu uzrakstītas grāmatas, viņas stiprās, jutekliskās gleznas, tapušas ar drosmīgu triepienu, atrodas daudzviet pasaulē.

Taču Džemmas īpašais spēks bija spēja saglabāt šodienai, laikmetam atvērtu prātu jebkurā vecumā. Džemma Skulme bija uz “tu” ar jaunajiem māksliniekiem, atbalstīja viņus.

Viņa bija kā pasaules mākslas kariatīde, kas palīdzēja noturēt brīvu un pasaules tendencēm atvērtu mākslas pasauli arī smacīgajā padomju laikā.

Toreiz Džemma Skulme, arī Latvijas PSR Augstākās padomes deputāte, slēdza dažu kompromisu ar savu sirdsapziņu, ko vēlāk skaudri nožēloja. Tomēr tieši Džemma bija atmodas vēstnešu vidū, jo viņa bija autoritāte, kuras teiktais mūsu tautai bija signāls – varam nebaidīties iestāties par Latvijas neatkarību.

Līdz pat mūža nogalei Džemma dziļi interesējās par mākslu, par politiku, par sabiedriskajām norisēm. Viņa vienmēr bija Dāma ar lielo burtu. Allaž stilīgi ģērbusies un nekad nerunāja tukšu.

Atvadīšanās no mākslinieces notiks sestdien, 16. novembrī, Doma baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti