Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Endziņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Aināru Rubiķi

Baltijas jūra-peldošie koki

Daugavas akvatorijā Rīgā izvieto peldošu mežu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Daugavas akvatorijā Rīgā iepretim kultūras un mākslas projekta "Noass" telpām no 10.augusta būs skatāms starptautisks mākslas projekts "Baltijas jūra - peldošie koki", kas jūnija vidū jau startējis Zviedrijas pilsētā Ūmeo, bet jūlijā Pori.

Mākslas darbs sastāv no  kokiem, kas iestādīti lielos glābšanas riņķos, ietīti tekstila kārtās un pēc tam ielaisti ūdenī, nostiprinot tos tā, lai veidotu peldoša meža iespaidu.

Ar šo akciju mākslinieki vēlas spēcināt Baltijas jūras krastā dzīvojošo tautu etniskās saites un izcelt Baltijas jūru kā tik daudzu kultūru saistošo elementu.

""Noass" ir unikāla iespēja un vieta, kur māksliniekiem parādīt savus darbus - eksponēt gan uz zemes, gan galerijas telpā, gan uz ūdens. Unikalitāte, ka šis projekts notiek uz ūdens, dod šim projektam īpašu vērtību. Ir bijuši daudzi projekti, bet peldošs mežs vēl nav bijis," stāsta projekta vadītājs Dzintars Zilgalvis.

Projektu "Baltijas jūra - peldošie koki" izveidojusi zviedru mākslinieku grupa "SIMKA" (Simon Häggblom, Karin Lind) , kas izstrādā darbus vizuālajā mākslā, skatuves dizainā un ainavu arhitektūrā.

"Tehniskā uzdrošināšanās radīt šādu projektu ir pateicoties tam, ka pašiem māksliniekiem ir liela prakse. Simons ir ainavu dārznieks, koki tiek izvēlēti tādi, kas ūdenī var atrasties ilgāku laiku. Māksliniece Karīna ir strādājusi ar lielām instalācijām jau iepriekš," norāda Dzintars Zilgalvis.

"Mēs esam mākslinieku apvienība "SIMKA" no Zviedrijas, mēs esam komanda, projektā ir iesaistīti arī jaunieši. Mēs kopā darbu darām , tā ka nemaz nejūtu koku smagumu uz saviem pleciem," saka māksliniece Karīna.

"Mākslinieki speciāli vēlējās akcentēt domu, cik mūsdienās ir būtisks migrācijas un emigrācijas process apkārt Baltijas jūrai un visā Eiropā, cik svarīgi ir tas, ka cilvēki seko saviem sapņiem, bet vienmēr ir glābšanas boja, pie kā pieturēties. Projektā ir savienotas šķietami nesavienojamas lietas - koks, kurš stāv u vietas un kurš parasti normālos apstākļos nekur nekustas, un tomēr ir parādīts, ka koki var ceļot, viņi var doties savā dzīvē un izdzīvot," stāsta projekta menedžere Laima Āze.

Novembrī kokus plānots iestādīt kādā no Rīgas parkiem kā piemiņu par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti