Kultūras ziņas

Rotko gleznas džeza skaņās

Kultūras ziņas

Jauns mīlas stāsts uz Dailes teātra mazās skatuves

Daces Lielās izstāde "Jūra"

Dace Lielā galerijā «Daugava» izstāda savas jūras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Mainīga un noslēpumaina – tāda gleznotāja acīm vienmēr bijusi un būs jūra. Savas izjūtas par jūru galerijā "Daugava" šobrīd ir izstādījusi gleznotāja Dace Lielā. Mākslinieces darbos tā mēdz būt noslēpumaina, nemierīga, gaiša un vienmēr apcerīga. Šāda izstāde, kurā aplūkojamas tikai Daces Lielās gleznotā jūra, līdz šim nav bijusi.

Dace Lielā

Glezniecību mācījusies Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā (1968 – 1975), Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā (1975 – 1981) un profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā (1984 – 1987).

Ir Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas gada balvas "Kilograms kultūras 2015" laureāte.
Izstādēs piedalās kopš 1980. gada. No 1989. gada  piedalījusies vairākās grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Vācijā, Dānijā, ASV, Portugālē, Kanādā, Francijā, Spānijā, Holandē un citur.

Viņas gleznas glabājas Latvijas Mākslinieku savienība kolekcijā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā "Arsenāls", Jane Voorhes Zimmerli mākslas muzejā Ņūdžersijā, Poznaņas Mākslas muzejā, Tretjakova galerijā Maskavā, kā arī Norvēģijas karaļa un daudzās citās privātās kolekcijās.

Jūra ir gleznotāja mūžsenais izpētes objekts. Vienmēr mainīga un noslēpumaina. Gleznotāja Dace Lielā atzīst, ka vismaz pēdējo divdesmit gadu laikā jūras un ūdens tēmai ir pievērsusies vairākkārt.

"80.gados man bija kāpas un jūra kā maza svītriņa, tagad tā ir izaugusi," saka māksliniece. Savukārt ūdens virsmas attēlojumam viņa pievērsusies 90.gados.

Dace Lielā gleznās neiemūžina konkrētas ģeogrāfiskas vietas. Tā ir viņas apceres stihija, kas izstādē galerijā "Daugava" ir atainota septiņās dažādās jūru ainavās.

"Izmantojot viena muzikologa teikto par Mocarta mūziku, ka Mocarta mūzikā ir jāsaklausa klusums starp skaņām, un šajās Daces Lielās gleznās es aicinātu ieraudzīt mirdzošo gaismu starp krāsu triepieniem un otas rakstu," aicina mākslas zinātnieks Andrejs Kaufmanis.

Daces Lielās darbi ir eksponēti ievērojamās Latvijas un ārvalstu kolekcijās. Māksliniece ir saņēmusi atzinīgu kritiku un godalgas, taču atzīst, ka jūra viņas meistarībai joprojām ir izaicinājums.

"Mani tā virsma interesē attiecībā pret debesīm, un es ar to cīnos un nekad nesanāk tā, kā es gribu," saka māksliniece. "Tā es katru gadu kādu jūru gleznoju, bet man nekad nav bijusi izstāde, kur ir tikai jūras."

Daces Lielās jūras galerijā  ''Daugava'' būs skatāmas līdz 2.jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti