«Arterritory.com» žurnāla veidotājas: Mākslas kolekcionārus vieno laimes sajūta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Intervējot mākslas kolekcionārus žurnālam "Arterritory sarunas ar kolekcionāriem" Una Meistare atklājusi viņiem kopību īpašību, proti, kolekcionārus vieno laimes sajūta un bezgalīgs pozitīvisms. Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" par intervijās pieredzēto un saprasto stāsta žurnāla koncepcijas idejas autore un "Arterritory.com" direktore Una Meistere un radošā direktore Daiga Rudzāte.

Kā iepriekš vēstīts, mākslas un kultūras portāls "Arterritory.com" maijā laidis klajā žurnāla "Arterritory sarunas ar kolekcionāriem" pirmo numuru, kurā apkopotas 11 intervijas ar Eiropas vadošajiem mākslas kolekcionāriem.

Viņus visus vieno tas, ko saucam par laimes sajūtu,” atklāj Rudzāte. „Mēs sapratām, ka patiesībā māksla spēj padarīt cilvēku laimīgu. Tas skan it kā ļoti banāli, bet caur šīm intervijām atklājās, ka tā ir patiesība, jo no visiem šiem cilvēkiem nāk bezgalīgs pozitīvisms.”

„Radās sajūta, ka it kā caur mākslu, caur kolekcionēšanu viņi ir ieguvuši vēl vienu dzīvi, papildus dimensiju jau esošajai dzīvei, jo, kā teica viens no interviju varoņiem, hoteļu magnāts un arī norvēģu miljardieris Peters Stūrdālens, visu savu dzīvi viņš it kā grib uzkāpt aizvien jaunā kalnā un māksla šobrīd viņam ir tas jaunais kalns. Tas ir viņa izaicinājums. Viņš vienlaicīgi bagātina sevi un arī neprātīgi kaislīgi dalās ar savām sajūtām, ar savu vīziju,” skaidro Una Meistare, piebilstot, ka kolekcionāri visi ir ārkārtīgi kaislīgi cilvēki.

Žurnāla veidotājas atzīst, ka bijuši arī gadījumi, kad uzrunātie kolekcionāri atteikuši interviju, taču tie, kuri piekrituši, bija ļoti atvērti sarunai. Intervijās Meistare un Rudzāte piedzīvoja ne tikai fantastiskas sajūtas un guva brīnišķīgu pieredzi, bet arī pašas savām acīm dažādās Eiropas pilsētās redzējušas privātās kolekcijas, kuru kopējā vērtība lēšama bezgala daudzos miljonos.

Veids, kā kolekcionāri pievērsušies kolekcionēšanai un iegādājas mākslas darbus, ir ļoti dažāds.

Rudzāte ir pārliecināta, ka mākslas darbu iegādē visu tomēr „nosaka subjektīvā saskare ar mākslu, jo māksla ir arī enerģētiska lieta”. Tāpēc gala lēmumu kolekcionāru pieņem diezgan vienpersoniski, uzskata Rudzāte.

Runājot par privātajām mākslas kolekcijām Latvijā, Rudzāte norāda, ka Latvijā tādu nav daudz. No tām publiski atvērta Jāņa Zuzāna kolekcija Mūkusalas mākslas salonā.

Ir zināmi vairāki kolekcionāri. Protams, viņi ir saskaitāmi uz vienas rokas pirkstiem,” atzīst žurnāla veidotāja, skaidrojot, ka Latvijā mākslas tirgus ir ļoti neliels, stagnējošs. „Lai tirgus attīstītos, jābūt ne tikai kolekcionāriem un ļoti lieliem kolekcionāriem, bet vispār cilvēkiem, kuri aizraujas ar mākslu, kuri mīl mākslu un nopērk kaut vai tikai vienu darbu.”

Un Meistare izsaka varbūtību, ka pirms krīzes varētu būt iziets posms līdz kolekcionēšanas uzsākšanai, iespējams, viss jau sāka notikt, taču tad nāca atsitiens. Meistare uzskata, ka tagad būs nepieciešami pieci līdz desmit gadi, lai atkal nonāktu līdz pirmskrīzes situācijai.

Nenoliedzami tas ir arī izglītības jautājums. Man liekas, ir jāizaug jaunai paaudzei ar pilnīgi citām vērtībām, pilnīgi citu skatu uz dzīvi, pasauli un vidi, kurā viņi atrodas,” spriež Meistare. „Tas nenozīmē, ka situācija ir bezcerīga, ka tā neattīstīsies.”

Kā vēstīts, "Arterritory" žurnālā lasāmas sarunas ar norvēģu mākslas kolekcionāru un viesnīcu īpašnieku Peteru Stūrdālēnu, norvēģu miljardieri Kristianu Ringnēsu, vācu mākslas kolekcionāri Ingvildu Gecu, grieķu mākslas kolekcionāru Dimitru Daskalopūlu, itāļu modes leģendu Lučano Benetonu, grieķu mākslas kolekcionāru Daki Joannū, franču videomākslas kolekcionāriem Izabellu un Žanu Konrādu Lemetriem, itāļu kolekcionāri Patrīciju Sandreto Re Rebaudengo, spāņu mākslas kolekcionāru Hoakinu Djesu-Kaskonu, vācu kolekcionāru Haraldu Falkenbergu, kā arī intervija ar skotu mākslas kolekcionāriem Nikiju un Robertu Vilsoniem.

"Arterritory sarunas ar kolekcionāriem" izdotas kā divi atsevišķi izdevumi latviešu un angļu valodā. Intervijas ar kolekcionāriem veidojušas Una Meistere, Daiga Rudzāte, Anna Iltnere, Agnese Čivle un Margarita Zieda. No 28.maija "Arterritory sarunas ar kolekcionāriem" varēs iegādāties gan Latvijā, gan Baltijā, gan Ziemeļvalstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti