Kultūras ziņas

"Pūt, vējiņu" pārbūve naudas, laika un kritikas žņaugos

Kultūras ziņas

Gaisma. Skatiens. Aspazija

Darbu atsāk Laikmetīgās mākslas centrs "Kim?"

Ar divām jaunām izstādēm darbu atsāk Laikmetīgās mākslas centrs Kim?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 4. jūnija apmeklētājus atkal uzņem Laikmetīgās mākslas centrs ''Kim?'', kas dīkstāves laikā mainījis plānus un darbu atsāk ar iepriekš neplānotām izstādēm. Vienu veidojusi mākslinieku grupa, kas, iedvesmojoties no 70. gadu botāniskā kinotrillera, radījusi augu neredzamās dzīves un saziņas ar cilvēkiem izpētes spēli. Savukārt mākslinieks Jānis Krauklis izveidojis instalāciju ar vecāku zudušās vasaras mājas mainīgajām struktūrām. Abās izstādēs skatītāji aicināti iesaistīties un radīt jaunas satura interpretācijas.

Pēc gandrīz trīs mēnešu pārtraukuma jaunajiem apstākļiem pielāgojies, Laikmetīgās mākslas centrs ''Kim?'' ver durvis apmeklētājiem ar divām izstādēm, kas tapušas pašizolācijas laikā.

“Turpinām adaptēties un rast risinājumus un kompromisus, ne tikai mēģinājām mentāli pārfokusēt domas, bet arī fiziski. ''Kim?'' ieguvis nedaudz jaunu veidolu, apmeklētāji varbūt novērtēs jaunās grīdas un apgaismojumu, kas palīdz savākties jaunajam startam, ko piesakām no 4. jūnija,” stāsta Laikmetīgās mākslas centra “Kim?” izstāžu kuratore Zane Onckule.

Viņa arī atzīmē: “Apmeklētājiem kā maza dāvana ir fakts, ka ''Kim?'' apmeklētājiem būs pieejams bez maksas no otrdienas līdz svētdienai no 12.00 līdz 18.00.”

Ienākot ''Kim?'' telpās, kā pirmo skatītāji ieraudzīs vecu baļķi no zudušām mājām. Mākslinieks Jānis Krauklis izveidojis dzīvo instalāciju par savām bērnības atmiņām – vecāku lauku mājām Vecpiebalgā, ko var skatīt tiešsaistes video.

Izstādes nosaukumam izvēlēts fragments no padomju laikos ukraiņu viesstrādnieku atstātā uzraksta virs ārdurvīm “Bordelis. Nebrauc garām. Mēs jau esam mājās, bet tu vēl viesojies.”

“Viens no mērķiem - panākt, lai izstāde ir kā dzīvojošs organisms, jo neviens no elementiem nav statisks, piemēram, baļķis ir nogulējis zem klajas debess kādus 10 gadus, viņā ievākušās un sākušas augt skudras, tiešraidā ainava mainās visu laiku, to var apskatīties ''Kim?'' mājaslapā,” skaidro mākslinieks Jānis Krauklis.

Otras izstādes autori ir mākslinieku grupa – Una Hamiltone Helle, Eltons Kūns, Ralfs Dorejs un kurators Ēriks Martinsons –, kas kopīgi veikusi augu dzīves ezoterisku izpētes projektu pašizolācijas laikā “Zoom” videosarunās. “Visa dzīvība zaļo” risina jautājumus par augu apziņu un darbību, skatītājiem piedāvājot izziņas spēli.

Mākslinieki pētījuši, ko nozīmē komunicēt ar augiem, ko nozīmē būt augam.

“Izteikti filozofiski jautājumi, [kurus] mēs gribam apskatīt nevis tikai teorētiskā manierē, bet rotaļīgi,” skaidro mākslinieks Eltons Kūns.

Izstādes papildinās publiskā programma, tostarp kinoseansi ''Kim?'' mājaslapā. Izstādes būs bez maksas, iepriekš to apskatei nav jāpiesakās, bet jābūt gataviem ievērot noteiktos piesardzības pasākumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti