Kultūras ziņas

Etniskās kultūras centram "Suiti" – 20

Kultūras ziņas

Andrejs Panteļējevs "intīmi… par grāmatām"

Aizbēgt Jāņa Ziņģīša ainavās

Aizbēgt Jāņa Ziņģīša ainavās – mākslinieka gleznu izstāde galerijā «Jēkabs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Glezna ir nevis greznuma priekšmets, bet gan saziņas līdzeklis. Skatītājs gleznā var redzēt ne tikai autora veikumu, bet sajust kaut ko līdzīgu un secināt, ka ir divi cilvēki, kas jūt līdzīgi." Šo vārdu autors ir gleznotājs un pedagogs Jānis Ziņģītis, kura mirkļa tvērumi un mēģinājumi attēlot īstenību šobrīd skatāmi mākslas galerijā "Jēkabs".

Jāņa Ziņģīša gleznas var vērot bezgalīgi ilgi. Jo vērīgāk tajās lūkojas, jo vairāk mākslas darbs atklājas. Tas šķietami atplaukst, atveras. Pēkšņi izrādās, ka ainavā ir vairāk tēlu un simbolu, nekā sākumā licies.

"Reizēm eju gleznot mežā un, kad es gleznoju uz vietas mežā, tad es mēģinu to visu ainavu ne tikai redzēt, skatīties, bet arī tā ieelpot, sajust un izjust," stāsta mākslinieks. "Pēc tam, kad atgriežos no studijām darbnīcā un mēģinu to visu likt kopā, tad man liekas, ka tajā ainavā ir bijis kaut kas vairāk, nekā es tur tajā brīdī esmu redzējis. Gribas piefantazēt – es atceros, jā, dzirdēju putnus, dzirdēju kaut kādu čaboņu, man likās – kaut kas aiz tiem kokiem tur bija – varbūt, ka tas bija briedis."

Par Jāni Ziņģīti teikts, ka viņš ir viens no retajiem reālisma pārstāvjiem, kas gleznās pievēršas kustībai – gleznojot lidojošus putnus, mākslinieks ir notvēris plīvojošu spārnu kustības ar teju fotogrāfisku precizitāti.

Jānis Ziņģītis, "Pavasara atnākšana Vecrīgā"
Jānis Ziņģītis, "Pavasara atnākšana Vecrīgā"

"Kaut kādā brīdī mēs esam redzējuši to putnu nofiksētu, tikai tas līdz mūsu saprašanai nav nonācis tajā brīdī, bet tieši tas viens ir tas mirkļa moments, ko es gribu parādīt arī caur to, ka tas putns tur bija, mēs to redzējām, un bija fokuss uz viņu, mēs skatījāmies, bet tad tas mirklis pazuda," skaidro Ziņģītis.

Mākslas galerijā "Jēkabs" patlaban izstādītas 20 mākslinieka gleznas, no kurām lielākā daļa tapušas šogad.

Viņš atklāj: "Es izstādei ilgi priekš sevis domāju nosaukumu, un man pēkšņi vienā brīdī izlīda ārā "Aizbēgt ainavā". Jo man šis laiks kaut kā tieši pēdējo gadu notikumi – visu laiku ir tāda sajūta, ka gribas kaut kur aizbēgt no šī visa, aiziet kaut kur kādā skaistā vietā, kur atrast mieru pašam ar sevi, kur pazaudēt to stresu, nervozumu, kas visapkārt valda."

Aizbēgt Jāņa Ziņģīša ainavās galerijā "Jēkabs" varēs līdz nākamā gada 22. janvārim.

Jānis Ziņģītis, "Vēstule no Vermēra, tosts no Rembranta"
Jānis Ziņģītis, "Vēstule no Vermēra, tosts no Rembranta"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti