Dienas ziņas

Vērtēs ieceri par PSRS slavinošo pieminekļu demontāžu

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Sirds veselībai uzmanību pievērš ar mākslu

Tava sirds ir tavās rokās. Ar mākslas darbu mudina iedzīvotājus pievērsties sirds veselībai

Ceturtdien, 26. oktobrī, atklāta sirds veselībai veltīta mākslas kompozīcija – "Sirds sarunas". Ar mākslas darbu mudinās iedzīvotājus pievērsties sirds veselībai, par to domāt un rūpēties. Latvijā ir viens no zemākajiem veselīgi nodzīvoto mūžu ilgumiem Eiropas Savienībā. Sirds un asinsvadu saslimšanas Latvijā ir galvenais slimību veids un pacientu auditorija kļūst aizvien jaunāka. 

"Tava sirds ir tavās rokās", vēsta uzraksts Sirds sarunu telpā projektā "MMāja" Elizabetes ielā 2, Rīgā. Tajā dzirdami sirdspuksti un tiem līdzīgā ritmā nodziest un atkal parādās sarkana gaisma. Uz sienas uzzīmēta rokās guļoša sirds, kas vēsta, ka rūpes par to ir pašu rokās.

"Veselīgi nodzīvoto mūžu gadu skaits Latvijā ir viens no zemākajiem Eiropā. Sievietēm tas ir 54 gadi un vīriešiem tikai 51 gads," saka Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Sirds ķirurģijas centra vadītājs Pēteris Stradiņš.

Tas nozīmē, ka par sirds veselību ir jāsāk domāt jau agrā vecumā.

Vairāki eksperti uzsver, ka par sirds veselību ir jādomā jau bērnībā, tā gan ir vecāku, ne pašu bērnu atbildība. Sirds veselības pazinēji teic, ka svarīga ir kustība, pareizs uzturs un nepaļaušanās kaitīgiem ieradumiem.

Sirds telpa “Sirds sarunas” žurnāla Rīgas Laiks projektā “MMāja”
Sirds telpa “Sirds sarunas” žurnāla Rīgas Laiks projektā “MMāja”

Pacientu biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa atzīmē: "Mēs jau patiesībā ļoti daudz ko zinām, tikai jautājums – vai mēs to vienmēr arī darām, dažreiz pie vainas slinkums, dažreiz arī nezināšana, bet dažreiz patiesībā pie vainas iespēja tikt pie speciālistiem tad, kad tas jau ir nepieciešams."

Izplatītākā sirds slimība ir aterosklerozes veidošanās, kas var izraisīt arī infarktu. To var atpazīt kā sāpes vai diskomfortu krūtīs, kas var izstarot uz muguru vai kreiso roku. Sāpes parasti parādās pie fiziskas piepūles, un tās atkāpjas, aktivitāti beidzot.

Sirds ķirurģijas rezidente Nikola Serģe norāda: 

"Sirds un asinsvadu saslimšanas Latvijā principā ir pirmajā vietā, līdz ar to mums, sirds ķirurgiem un kolēģiem kardiologiem, darba netrūkst un jāvērš uzmanība uz to, ka šie pacienti kļūst aizvien jaunāki, līdz ar to nepieciešams jau laicīgi ieviest skrīninga metodes."

Pats mākslas darba autors atzīst, ka pie ārsta bijis sen un par savu veselību rūpējas paša spēkiem.

"Pie dakteriem neesmu gājis, 10 gadu vecumā, es atceros, daktere man teica – ar sirdi viss ir kārtībā, viss notiek," saka telpas "Sirds sarunas" veidotājs Mārtiņš Aizpurvs.

Jautāts, vai mākslas darbs varētu pašu mudināt pievērsties mazliet vairāk dakteriem un apmeklēt, viņš atbild noliedzoši: "Es uzskatu, ka vajag par sevi parūpēties pirms visādām slimībām un dakteriem, tāpēc vajag par uzturu domāt un par to, kā es savu ikdienu pavadu."

Pacientu biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja gan aicina visus iedzīvotājus izmantot ikgadējās ģimenes ārsta profilaktiskās apskates. Tajās var pārbaudīt sirds un asinsvadu veselību, veikt asinsanalīzes, lai pārliecinātos par savu stāvokli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti