Pulcējot vairāk nekā 100 māksliniekus, Liepājā notiks jauno mediju mākslas festivāls

No 21. līdz 25. novembrim Liepājā norisināsies starptautiskais Jauno mediju mākslas festivāls "Update 2023: Automatizētais radošums", pulcējot vairāk nekā 100 jauno mediju māksliniekus, mākslas studentus, dizainerus un jauno tehnoloģiju ekspertus no Amerikas Savienotajām Valstīm, Vācijas, Igaunijas, Ukrainas, Latvijas u.c. valstīm, informēja festivāla rīkotāji.

Festivāla dalībnieki radošajās darbnīcās Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā un meistarklasēs tiešsaistē pētīs automatizācijas procesus mākslā, dizainā un radošajā praksē – gan mākslīgā intelekta rīkus, gan konceptuālas metodes inovatīvu, multimediālu mākslas darbu radīšanai.

Festivāla noslēgumā radītie mākslas darbi un prototipi plašākai publikai tiks prezentēti izstādē Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes galerijā, kur tie būs aplūkojami līdz 22. decembrim. Izstādes atklāšana – 25. novembrī pulksten 15.00.

Visi festivāla notikumi apmeklētājiem pieejami bez dalības maksas.

Festivāla radošo darbnīcu vadītāji (mākslinieki un dizaineri Krista Dzudzilo, Reinis Kalvelis, Imants Žodžiks, Sola Sarratea, Pīters Gomezs, Oleksandrs Sirouss, Sabrina Dērlinga-Džounsa, Tāvi Suisalu un Džons Grziniks) savā radošajā praksē strādā ar ļoti dažādiem medijiem, kā fotogrāfiju, 3D printēšanu, video, skaņas ierakstiem, datorģenerētiem attēliem, mākslīgā intelekta rīkiem, spēļu dzinējiem un arī ikdienišķiem objektiem un to simboliskajām nozīmēm, kuru lietošanā viņi apmācīs darbnīcu dalībniekus. Darbnīcās tiks apsvērti arī konceptuāli un praktiski jautājumi, kas saistīti ar radošuma un radošo industriju darba automatizāciju –

vai radošā darbā var iestāties rutīna? Kādā mērā tehnoloģijas palielina radošā darba jaudu un kvalitāti? Kāds jaunrades potenciāls piemīt mākslīgajam intelektam un vai rada konkurenci māksliniekiem un dizaineriem?

Tiešsaistē ikvienam ērti pieejamas būs meistarklases un diskusijas festivāla nedēļas vakaros. Meksikāņu audio inženieris Huans Ernandezs Čiko piedalījies skaņu celiņu izstrādē vairākām industrijā atzītām filmām, kā piemēram, "The Candidate" (Netflix, 2019), "Radical" (Sundance Film Festival 2023, Festival Favorite Award), un meistarklasē iepazīstinās ar skaņu slāņošanu kā nozīmīgu skaņas dizaina elementu. Pētnieks un mākslinieks Jānis Garančs iepazīstinās ar aktuālākajām platformām, kurās veidot imersīvas un interaktīvas 3D un virtuālās realitātes vides, sniedzot īsu ieskatu to lietojumā. Vācijā strādājošais irāņu mākslinieks Rozbē Asmani demonstrēs, kā nemateriālo mantojumu var saglabāt ar 3D skenēšanas un modelēšanas palīdzību, izmantojot programmu "Blender". Savukārt nedēļas noslēgumā festivāla viesi, mākslinieki un Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijas pētnieki tiešsaistes diskusijā iztirzās automatizācijas nozīmi radošu rezultātu sasniegšanā, tostarp arī mākslīgā intelekta rīku ietekmi uz radošo sfēru – mākslu, dizainu, radošajām industrijām.

25. novembrī pulksten 15.00 Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes ēkā Kūrmājas prospektā 13 tiks atklāta festivāla "Update 2023: Automatizētais radošums" rezultātu izstāde, kur ikviens interesents varēs aplūkot foto, video, interaktīvus un virtuālus mākslas darbus, kā arī satikt māksliniekus, darbu autorus. Izstāde apmeklētājiem būs pieejama katru darba dienu universitātes darba laikā līdz šī gada 22. decembrim.

25. novembra vakarā, festivāla "Update 2023" noslēgumā, kultūrvietā "Kursas putni" Kuģinieku ielā 5, Liepājā,  būs vērojamas audiovizuālas performances. Uzstāsies skaņas mākslinieks Džons Grziniks (Igaunija), Paula Vītola ar performanci "AV Ritmi", Deelis, Kartoteka u.c. mākslinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti