Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Atklāts Cēsu mākslas festivāls

Skaņu gleznas un sazvanīšanās ar mākslu. Atklāts Cēsu mākslas festivāls

Vērienīga latviešu gleznotāja Raimonda Staprāna tuvojošās simtgades izstāde, mākslas darbi, kas vadāmi no viedierīcēm, un Latvijas Radio kora "Dziesmas bez vārdiem". Nedēļas nogalē atklāts Cēsu mākslas festivāls.

Latvijas Radio kora balsīs pustumsā skan komponistu Žibokles Martinaitītes, Džona Keidža un Andersa Hillborga mūzika. Cilvēka balss radītās skaņu gleznas ir viens no Cēsu mākslas festivāla atklāšanas notikumiem.

"Cenšos katru gadu braukt uz Cēsīm. Manuprāt, tā ir tāda asinsrites atjaunošana, pulcēšanās vieta, priecāties par to, kas notiek, satikt profesionāļus, gan māksliniekus, gan arhitektus, gan dizainerus," ar sajūtām dalās dizainere, mākslas festivāla apmeklētāja Ingūna Elere.

Festivāls šīs vasaras satikšanos ar skatītāju sāk uzreiz ar trim izstādēm. Koncertzāles "Cēsis" mākslas galerijā iekārtojies mākslinieks Martins Vizbulis. Ar viņa darbiem iespējams sazināties jeb precīzāk būtu teikt – sazvanīties. Atklāšanas dienā telefona līnijas no apmeklētāju uzmanības bija pārkarsušas.

"Ar šo tehnoloģiju es biju strādājis jau iepriekš drusku citā izstādē, kad man bija tāds dzērienu automāts, kuram varēja zvanīt un saņemt dzērienus pret zvanu. Bija doma, ka kaut ko ar telefoniem un interaktīvu vajag arī šeit, un tad, apskatot šo telpu, ko šeit varētu darīt, nonācu pie risinājuma, ka varētu to sadalīt daļās," stāsta mākslinieks.

Laikmetīgās mākslas centrā telpu, tās vēsturi un iedomātu nākotni apcer vietējo un kaimiņvalstu mākslinieku ekspozīcija "Tagadnes artefakti". Savukārt Izstāžu nams vēris durvis uz latviešu gleznotāja Raimonda Staprāna darbiem. Izstāde ir daļa arī no mākslinieka drīzās simtgades notikumiem.

"Es domāju, ka tie ir svētki, jo – tā ir tīra glezniecība, un, manuprāt, šāda izstāde ir ļoti iedvesmojoša jauniem cilvēkiem, jauniem gleznotājiem. Arī filma, kas ir 2. stāvā, kas tikai top – Pētera Krilova [režijā] – ļoti iedvesmojoši, saprotot, ka māksla – tā ir visa dzīve," vērtē mākslas festivāla apmeklētāja, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Raimonda Staprāna meita Alda Staprāns-Mednis uzsver: "Galvenais, kas mani tā ļoti iespaido un ietekmē par šo izstādi, ir divas lietas. Pirmais, ir šī sarkanā telpa, un tad ienāk un ierauga to Raimondu, ko neredz ikdienā un kas būtu ierasts. Un otrs – kas īpaši otrajā istabā salikts no 60. gada sākuma līdz mūsu laikiem, un tad faktiski tā ir mana dzīve."

Cēsu mākslas festivāls turpināsies līdz 20. augustam. Programmā ir gan Dailes un Valmieras drāmas teātra viesizrādes, gan arī Vāgnera operas koncertatskaņojums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti