Rakstnieku savienībā notiks Daiņa Grīnvalda 65. jubilejas atceres pasākums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Rakstnieku savienībā (LRS) Rīgā, Lāčplēša ielā 48/50 16.aprīlī plkst. 16 ar atceres pasākumu pieminēt Dramaturgu ģildes ilggadējo vadītāju, Dramaturgu teātra dibināšanas iniciatoru un skolēnu un jauniešu literārā konkursa ilggadējo organizatoru dramaturgu Daini Grīnvaldu viņa 65.jubilejā, lsm.lv pavēstīja pasākuma rīkotāji. Ieeja pasākumā brīva.

Pasākumā eseju par savu draugu un kolēģi lasīs Andris Zeibots.

Zeibots telefonsarunā ar lsm.lv noliedza medijos iepriekš izskanējušo informāciju, ka pasākumā gaidāma Dainim Grīnvaldam veltītas monogrāfijas atvēršana.

Profesionālajos teātros Daiņa Grīnvalda lugas iestudētas maz, arī publikāciju nav daudz. Pirmā literārā publikācija – jauniešu dzīves drāma „Silikāts un Violeta” krājumā „Intervijas”, kas iznāca 1982. gadā. Seko pusaudžu fantāzijas “Pils” (latviski publicēts žurnālā „Avots” 1987. gadā), pasaku lugas „Pasaka ar uzticīgo Kārlīti” (1987), lugas „Tonakt Betlēmē” (1992), traģēdijas “Kasandra” (1995) un sadzīves drāmas “Dievnams” (2004) publikācijas.

Nozīmīgs Daiņa Grīnvalda ieguldījums latviešu literatūrā saistās ar tēva dienasgrāmatas rediģēšanu un sakārtošanu grāmatā “Kā es redzēju tās lietas. Mana tēva Jāņa Grīnvalda dienasgrāmata (1940–1945)”, ko 2002. gadā izdeva “Preses nama grāmata”.

Tāpat neatsverams ir Daiņa Grīnvalda devums, sastādot un palīdzot izdot jauno dzejnieku kopkrājumu „21 no 21. gadsimteņa” (1999). Krājums kļuva par pirmo pakāpienu vairākiem šodien labi zināmiem "Brālības A" dzejniekiem un atdzejotājiem, bez kuru darbiem nevarētu iedomāties Latvijas kultūrtelpu.

Pēdējo 10 gadu laikā Grīnvalda rīkotajā jauno literātu konkursā piedalījušies gandrīz 2000 skolēnu un jauniešu, arī mazākumtautību skolu audzēkņi ar saviem darbiem savā dzimtajā valodā. 2013.gadā par konkursa patronu kļuva bijušais Latvijas prezidents Guntis Ulmanis.

Dainis Grīnvalds aizgāja mūžībā pēkšņi - 2013. gada februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti