Kultūras ziņas

Koncertā un jaunā albumā izskan sapņu stāsti

Kultūras ziņas

Kaspara Zariņa "Sestā maņa" galerijā "Daugava"

Andra Zeibota "Stāsti un teikas Laika vecim"

Sarunas ar laiku. Iznākusi Andra Zeibota grāmata «Stāsti un teikas Laika vecim»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Izdevniecība "Dienas Grāmata" klajā laidusi jaunāko rakstnieka Andra Zeibota darbu "Stāsti un teikas Laika vecim". Tie ir pāris desmiti stāstu, kurus autors ir radījis, iedvesmojoties no ziņu publikācijām. Pārsvarā tie ir jautājumi, kas uztrauc mūsdienu Latvijas sabiedrību un kurus Andris Zeibots vēlreiz aktualizē, radot no tiem stāstus un teikas.

Pēdējo divu gadu laikā ražīgais romānu autors Andris Zeibots lasītāju vērtēšanai nodod jaunu grāmatu. Tie ir pārdesmit īsprozas darbu, kurus autors adresē nosacītam, pat mītiskam tēlam, atklājot to grāmatas nosaukumā "Stāsti un teikas Laika vecim".

"Laika vecis ir mūsu laiks, ar kuru es runāju, kuram es pievēršos, ar kuru es cenšos sazināties," skaidro autors.

Lielākā daļa stāstu rakstīti pandēmijas laikā. Tiem par pamatu ņemti notikumi, kurus lasītāji atcerēsies no ziņu publikācijām. Tomēr tas ir tikai fons, kurā iedzīvināt varoņus.

"Pirmām kārtām, pandēmijas tēmas tur ir pilnā sparā: apliecinātāji, noliedzēji, sekas. Otrām kārtām, tur ir jau no pagājušā gada sākušās politiskās cīņas, visi Daugavmalas vājprāti, visi populistiskie gājieni. Tad tur ir feika tēls, viltus ziņu rakstītāji... Visas tās aktualitātes, ar kurām saduramies ikdienā," stāsta Zeibots.

Vēl te ir tēmas par sociopātiju, depresiju, propagandu. Un Andris Zeibots tās ir piefiksējis kā pētījuma vērtas. Neļaujot būt aizmirstām un transformējot par stāstiem vai teikām.

"Lai atcerētos kādreiz, ka to arī vajadzēs papētīt. Te tas pētījums ir, ja ne gluži līdz galam iegūtas atbildes, tad vismaz tas pirmais jautājumu slānis ir apskatīts," teic autors. 

Vēl vairāk – dzīve turpinās, un cilvēku prātos ir ielauzušās jaunas tēmas. Piemēram, karš. Andris Zeibots neslēpj, ka Laika vecim adresēto stāstu krājums visdrīzāk piedzīvos turpinājumu.

Andris Zeibots «Stāsti un teikas Laika vecim»
Andris Zeibots «Stāsti un teikas Laika vecim»

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti