Mīlas līkloči un jauni romāni – četras aktualitātes literatūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kultūržurnālistes Baibas Kušķes šīs nedēļas literārajos ieteikumos dominē mīlestības tēma – gan Čaka un Barona dzīvē, gan Daces Rukšanes un Zanes Nuts romānos.

Mīlas līkloči un jauni romāni – četras aktualitātes literatūrā
00:00 / 05:01
Lejuplādēt

Čaka mīlestības stāsts

Aleksandra Čaka muzejā 7. februārī atklāj tematisku izstādi "Mīlestības stāsts", kas ir veltīta Aleksandra Čaka un Mildas Grīnfeldes mīlestībai.

Milda Grīnfelde
Milda Grīnfelde

Milda bija Čaka pēdējā mīlestība, viņi abi satikās Otrā pasaules kara laikā, 1943. gadā, literāta Jāņa Rudzīša dzimšanas dienas svinībās, kur viņi visu esot vakaru pavadījuši jaukās sarunās. Pēc tam dzejnieks Mildu pavadījis uz mājām un viņi norunājuši, ka turpmāk abi tiksies katru trešdienu pulksten 18.00. Tā tas arī notika, un no šīm tikšanās reizēm arī uzplauka gan mīlestība, gan dzejoļi. Čaks Mildai Grīnfeldei veltījis dzejoļu krājumu "Debesu dāvana", kas viņa dzīves laikā tā arī neiznāca un pirmo reizi publicēšanu piedzīvoja tikai 1980. gadā. Čaka muzejā varēs viņu abu mīlestības stāstu iepazīt tuvāk.

Barona mīlestība

9. februārī Krišjāņa Barona muzejā notiks Barona dzīvesbiedrei Dārtai Baronai veltīts pasākums. Viņu attiecību stāsts ir visai neparasts – viņi satikās Pēterburgā, iemīlējās un apprecējās, bet pēc tam 20 gadus satikās tikai īslaicīgi, jo dzīvoja katrs savā Krievijas vietā. Tikai mūža nogalē, kad viņi pārcēlās uz Rīgu, sākās viņu īstā kopdzīve. Dārtai tobrīd bija 55 gadi, Krišjānim – 58. Par Dārtas bērnību un jaunību stāsta Ingunas Baueres romāns "Mazā, klusā sirds", un muzeja pasākumam ceturtdien attālināti pieslēgsies arī romāna autore, lai pastāstītu par grāmatas tapšanu.

Daces Rukšānes "Džikī"

9. februārī būs arī kādas tikko klajā nākušas grāmatas atvēršanas svētki, un tas ir Daces Rukšānes jaunais romāns "Džikī". Arī tā centrā ir mīlestība, kaislības, cilvēkiem bieži vien tik raksturīgā tieksme pēc neatļautā, pēc aizliegtā augļa, kas tieši tāpēc šķiet tik salds un iekārojams.

Romāna galvenā varone ir Meldra, bet tikpat labi var teikt, ka tās ir franču zīmola "Guerlain" smaržas "Jicky", jo tieši tām ir liktenīga loma un tieši tās, iespējams, ir galvenās vaininieces, kas sagriež romāna varoņu dzīves pamatīgā kaislību virpulī.

Smaržu pasaule pašai autorei ir ļoti liela aizraušanās kādus pēdējos septiņus gadus, un šis ir jau otrais romāns, kurā tā tik spilgti tiek iepludināta. Pirmais bija "Krieva āda", kas iznāca pirms diviem gadiem un kura caurviju motīvs bija "Chanel" firmas smaržas "Krievijas āda", pavisam reālas un dažādām leģendām apvītas. Tieši tikpat reālas ir arī "Guerlain" smaržas "Jicky", pie tam tās ir visvecākās smaržas pasaulē, kuras nav pārstāts ražot arī arī mūsdienās.

Būtībā romāns "Džikī" ir romāna "Krieva āda" turpinājums, jo tā galvenā varone Meldra ir iepriekšējā romāna galvenā tēla Emīlijas meita. "Džikī" darbības laiks ir 20. gadsimta 70. un 80. gadi, bieži vien ar ļoti smalkām tā laika detaļām un vietu aprakstiem, piemēram, ar Meldru kopā lasītājs var paceļot pa tā laika Rīgas kafejnīcām "Dieva auss", "Turaida", "Zilais putns" un citām, pabūt arī Anša Rūtentāla pantomīmas studijā, Poligrāfiķu kluba diskotēkā un citās tajā laikā slavenās vietās.

Varētu rasties jautājums, kur gan padomju laikā meitene Latvijā varēja dabūt tādu deficīta preci kā tik smalkas franču smaržas? Atbilde ir, ka tas no viņas prasīja lielu risku un pārcilvēcīgas pūles, bet lielākais noslēpums saistās ar to, kā viņa vispār par šādām smaržām uzzināja, bet kā tas notika? Tas tad lai paliek lasītāju ziņā.

"Mums vajadzētu šķirties"

Jaunu attiecību romānu tikko klajā laidusi arī Zane Nuts, tas saucas "Mums vajadzētu šķirties". Tā centrā ir veiksmīgs juristu pāris Laura un Edgars, kuru dzīvē un laulībā šķietami nekā netrūkst. Tomēr palēnām abu attiecībās iezadzies savāds svešums. Viņi pieņem lēmumu šķirties, nemaz nenojaušot, ka tikai tagad sāksies viņu ceļš ne tikai pretī sev un savām vēlmēm, bet arī vienam pie otra...

Zane Nuts "Mums vajadzētu šķirties"
Zane Nuts "Mums vajadzētu šķirties"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti