Kultūras ziņas

Sāk informatīvo kampaņu "Atrastā Latvija"

Kultūras ziņas

Liepājnieki sveic Imantu Kalniņu 80. jubilejā

Līgatnē top trimdas izdevumu krātuve

Līgatnē top trimdas izdevumu krātuve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līgatnē, pateicoties privātajai iniciatīvai tapušajā kultūras kvartālā “Zeit”, pēdējos mēnešus cits pēc cita no dažādām pasaules malām pienāk sūtījumi ar grāmatām. Pavisam jau saņemti vairāki simti izdevumu, kas visi ir izdoti trimdā. Kā atzina krājuma veidotājs, viņa iecere ir izveidot publisku mobilo bibliotēku.

Līgatnē jau pāris gadus aktīvi darbojas kultūras un atpūtas vieta “Zeit”. Kultūras kvartāla ideja autors, uzņēmējs Marģers Zeitmanis kļuvis par līgatnieti tikai pirms dažiem gadiem, ar vēlmi šeit radīt vietu visiem.

Viņš stāsta: “To var nosaukt par vienu no industriālā mantojuma projektiem, jo šobrīd tā ir vieta “Zeit”, vieta visiem, paši saucam par “Zeit” kultūras kvartālu, bet vēsturiski pirms vairāk nekā 150 gadiem šī vieta kalpoja kā zirgu staļļi papīrfabrikai, tad pirms 100 gadiem te bija gan zirgu staļļi, gan ferma, gan daži dzīvoklīši un uz īsu brīdi pat skoliņa, savukārt padomju septiņdesmitajos gados izdomāja, ka šī būs ražotne un ražoja no stikla plastikas motociklistu ķiveres Padomju Savienībai līdz pat deviņdesmitajiem gadiem. Pēc tam tas sāka vējoties, kļuva nevienam nevajadzīgs un mēs saskatījām, ka šī varētu būt vieta mākslai kultūrai izklaidei, atpūtai.”

Pirms pandēmijas Līgatnes kultūras kvartālā “Zeit” notikuši vairāk nekā divsimt koncerti, divdesmit mākslas izstādes. Pandēmijas laikā ir izdevies neatlaist darbiniekus, turpināt viesnīcas, pastaigu taku un tīklu parka kokos aktivitātes un ķerties pie jaunas iniciatīvas – trimdā izdotās literatūras krājuma veidošanas.

Marģers Zeitmanis skaidro: “Kā saka austrumnieki, katrs ceļš sākas ar pirmo soli, un pirmais solis un ideja pieder mūsu līgatnietim jau vairākās paaudzēs – Harijam Beķerim, kurš atnāca un teica, ka ir, iespējams, pasaulē milzīgi grāmatu krājumi, kas izdoti trimdā, gan mūsu klasiķi, gan trimdas autori.

Tā varētu būt vieta Līgatnē, kur ne tikai klasiskā bibliotēkā pieejamas šīs grāmatas, bet pieejamas plašākam ikdienas apmeklētāju lokam.” 

Daļa no Latvijas literatūras dzima un turpināja augt ārpus dzimtenes, jo bēgļu gaitas pēc Otrā pasaules kara tūkstošiem latviešu  ģimeņu izvērtās ilgos trimdas gados. Lai saglabātu latvisko identitāti, viņi izkopa latviskas garīgās kultūras mājas svešumā, kur literatūra, būdama saistīta ar tautas vissvarīgāko iezīmi – dzimto valodu, ieguva īpašu vietu.

Uz Līgatni atsūtītas jau vairāk nekā četri simti trimdā izdoto grāmatu. Šobrīd tiek meklēts piemērotākais un drošākais veids to izstādīšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti