Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Kauņā piešķir gadskārtējo Viena lita prēmiju

Lietuvā par šī gada Viena lita prēmijas laureātu izvēlēts dzejnieks Viktors Rudžansks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tāpat kā Latvija, arī Lietuva gandrīz pirms 10 gadiem pārgāja uz eiro. Tomēr katru gadu Kauņā tiek sniegta Viena lita literārā prēmija. Šādā veidā ne tikai tiek novērtēti vietējie rakstnieki, bet arī simboliski tiek atsaukta atmiņā kādreizējā nacionālā valūta. Šogad par prēmijas laureātu izvēlēts Viktors Rudžansks par dzejas krājumu "Tēja pakājē".

Viktora Rudžanska dzejas krājums "Tēja pakājē" izdots pērn.  Lai gan dzejniekam atzinības netrūkst, patīkami pārsteigusi nupat piešķirtā Viena lita literārā prēmija, ko ik gadu piešķir Kauņas rakstniekiem.

"Rakstot tu par tādām lietām nedomā, bet, kad tas notiek, – ir patīkami. Sākumā prēmija bija vairāk kā joks. Taču tagad, redzot saņēmēju sarakstu un par ko tās piešķirtas, saprotu, ka Viena lita prēmija atspoguļo Kauņas literāro dzīvi," atzīst dzejnieks.

Viktors Rudžansks izdevis 13 dzejas krājumu. Sākumā jaunradi nav uztvēris nopietni un dzeja bijusi vairāk kā hobijs. Viss mainījās pēc sestās grāmatas "Miesteliai.lt" ("Pilsētiņas.lt") izdošanas.

"Kopš šīs grāmatas es sāku uzskatīt sevi par profesionālu dzejnieku. Es rakstīju, kā es saku, dzejoļus, kas atspoguļoja manu tā brīža stāvokli. Tas bija mans galvenais dzinējspēks," stāsta autors.

Lai gan Viktora Rudžanska jaunradē ir svarīgs nostalģijas motīvs, dzejnieks ne vienmēr skatās atpakaļ. Viņam ir interesanti vērot, kā mainās dzeja.

"Mani interesē, ko viņi raksta. Jauniešu jaunrade – tā man ir interesanta. Galveno tēmu loku izdomāt nevar – mīlestība, nāve, mūžība, eksistences jautājumi, bet tās blakustēmas, ko maina laikmets, tās nāk klāt," skaidro dzejnieks.

 Viena lita literatūras prēmija Kauņas rakstniekiem tiek pasniegta no 1998. gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti