Latviski iznācis Tomasa Glaviniča romāns «Lielākais brīnums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

“Apgādā Zvaigzne ABC” iznācis austriešu rakstnieka Tomasa Glaviniča romāns “Lielākais brīnums”. No vācu valodas grāmatu tulkojusi Silvija Brice.

Lasītājs romāna galveno varoni, jaunu vīrieti, vārdā Jonass, sastop ceļā uz Everestu. Paralēli stāstījumam par alpīnistu nometni pamazām atklājas Jonasa dzīve, kāda tā bijusi pirms kāpšanas Everestā. Romāns ir gluži kā pasaka pieaugušiem puikām – vīriešiem, kas atrodas pastāvīgos meklējumos, adrenalīna un īpašu mirkļu medniekiem. Neviens mūsdienu rakstnieks nav tik atklāti, skarbi un vienlaikus skaisti runājis par piedzīvojumu kāri dzīves piepildījumam, kā to romānā “Lielākais brīnums” dara Tomass Glaviničs. Visi cilvēcei zināmie dīvaiņi un dēkaiņi apvienojušies viņa radītajā Jonasā, sakausējot Džeka Londona pirmatklājēju dēku kāri ar Dž. D. Selindžera Sīmora Glāsa jūtīgumu, Billija Kida brutalitāti, brāļu Grimmu Ansīša naivumu un Romeo kaisli.

Jonasa biogrāfija, kāda tā pamazām atklājas, ir tieši tikpat neparasta kā izvēlētais dzīves ceļš. Kad desmitgadīgā puisēna nožēlojamā dzīve sasniedz kulmināciju un kārtējā patēva piekautais puika nonāk slimnīcā, notiek pirmais brīnums: Jonasu un viņa brāli pieņem audzināšanā drauga Vernera vectēvs, vīrs ar plašiem uzskatiem un vēl plašākām iespējām. No šī brīža Jonass var atļauties visu, kas par naudu pērkams, un mēģina pamatīgi iepazīt pats sevi. Pašizpētes ceļojums ir aizraujošs savā daudzveidībā, tomēr Jonasa dzīve ir diezgan bezjēdzīga līdz brīdim, kad viņš savos klejojumos sastop Mariju. No pirmā acu uzmetiena un uz mūžu – šāda mīlestība piemeklē tikai reto. Jonass jūtas kā svētību saņēmis, kā piedzīvojis lielāko brīnumu. Idillei seko krass likteņa pavērsiens, un Jonass nolemj piedalīties ekspedīcijā uz Everesta virsotni. Tas ir uzdevums, kur visu izšķir izturība un veiksme, uzdevums, kurš jāveic vienam. Un Jonass kāpj...

Tomass Glaviničs (1972) ir vairāku romānu autors, viņa darbi tulkoti 18 valodās. Rakstnieks saņēmis arī vairākas literārās balvas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti