LALIGABA tulkotās literatūras «piecinieks». Vērtē pērnā gada nominants Dens Dimiņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šī gada Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā "Labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā" nominēti pieci darbi, kas ir ļoti dažādi gan žanra un tematikas, gan arī valodas un laiktelpas ziņā.

Spānijai tikuši divi nominanti – 12. gadu simteņa senkastīliešu eps, vēsturiskos faktos balstītais "Sids", meistarīgajā Ulža Bērziņa atdzejojumā, kas bango un ducina līdz debesīm kā lielās mauru kaŗabungas, un Edvīna Raupa tulkotā modernā klasika, Federiko Garsijas Lorkas poētiskās lugas, kurās virmo stipras kaislības un līst karsta asins, bonusā Lorkas lekcija par teātri un īss autora dzīves un daiļrades pārskats. Īpaši jāatzīmē burvīgie dzejas panti, kas caurvij lugu tekstu, buramvārdi, lūgšanas, šūpuļdziesmas, kāzu riti, vārsmojoši kori, kas atsauc atmiņā sengrieķu traģēdijas.

No Spānijas pārceļoties uz Itāliju, jāizceļ trešais nominants – Daces Meieres filigrāni savirpinātais Italo Kalvīno postmodernā, ļoti smalkā un piņķerīgā romāna "Ja reiz ziemas naktī ceļinieks" latviskojums. Nākamais rindā ir Māras Poļakovas tulkotais bosniešu izcelsmes vācu rakstnieka Sašas Stanišiča romāns "Kā zaldāts labo gramofonu", kura valodas "vieta" ir Vāczeme, bet atmiņu telpa ir Bosnija, bērnība, Dienvidslāvijas kara traumas un to dziedēšana.

Visbeidzot mēs pārceļamies uz tālo Ķīnu pie nobelista Mo Jeņa  ar viņa četriem "maģiski reāli mistiskajiem" stāstiem, kurus latviskojis Raimonds Jaks, lai parādītu mums tiešu un patiesu ķīniskumu, kur plānveida ekonomika sadzīvo ar mītisko domāšanu – te runā dzīvnieki, putni, redīsi tevi vēro sarkanām acīm, matu melnajiem ērkuļiem plīvot; tulkotājs sarūpējis arī noderīgus komentārus. 

Klikšķini uz attēla, lai tabulu apskatītu pilnā izmērā:

KONTEKSTS:

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā publicēti Latvijas rakstniecībā.

LALIGABA balvu ieguvējus aizklātā balsojumā noteiks ekspertu komisija, un laureāti tiks paziņoti īpašā LALIGABA balvu pasniegšanas “literatūrē”, kas būs skatāma kanālā LTV1 30. aprīlī pulksten 21.05. Balvu ieguvēji saņems dizaina studijas "Mājo" veidoto LALIGABA lampu un naudas balvas.

Šā gada LALIGABA sauklis "Vienā elpas vilcienā" iemieso ideju par literatūru kā aizraujošu brīvā laika pavadīšanas iespēju un arvien pārsteidzošu radošā kustībā esošu procesu, kas līdzinās vilciena reisiem, kas dodas dažādos maršrutos, atklājot arvien jaunas pieturas un galamērķus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti