Klajā nācis rakstnieka Ērika Kūļa īsprozas krājums «Zemes telpa, jūras elpa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Iznācis Liepājas rakstnieka Ērika Kūļa īsprozas krājums “Zemes telpa, jūras elpa”, medijus informē apgāda “Zvaigzne ABC” pārstāvji.

Stāstu un noveļu krājums “Zemes telpa, jūras elpa” ir divdesmit piektā apgādā “Zvaigzne ABC” izdotā grāmata no visiem piecdesmit Ērika Kūļa darbiem.

Izdevēji izceļ autora jaundarbu tematisko daudzveidību, vēstījuma noskaņu un intonāciju paleti – “no maigi ironiskas līdz tēvišķi skarbai, no karikatūriski groteskas līdz dziļi traģiskai, no viedas rezignācijas līdz zobgalīgam humoram.”

Krājums nosacīti dalāms divās daļās. Pirmajā – “zemes telpā” – lasītājs ieskatīsies ļoti atšķirīgu dzīvju fragmentos: gan ar vientulību cauraustos, kādi nereti ir mūža nogalē, gan ar nepamatotām vēlmēm iekrāsotos, kādi bieži raksturo jaunu ļaužu gaitas un sapņus. Tomēr it visos tekstos rakstnieks ar dziļi personisku iejūtu runā par pretrunīgo ieguvumu un zaudējumu, esošā un šķietamā korelāciju.

Savukārt otrajā krājuma daļā, kurā jūtama spēcīgā “jūras elpa”, Kūlis pievērsies visdažādākajiem likteņiem, kurus iespaidojuši lielie plašie ūdeņi, smagais darbs uz kuģiem un laiks. Šie prozas sacerējumi atgādina par dzīves dramatismu krietni nesaudzīgāk, bet atsvaram tiek dots arī gluži vai aušīgs komiskums.

Izdevniecībā uzsver, ka "Kūlis jebkura cilvēka ikdienišķākajās gaitās arvien prot saskatīt kaut ko ievērības cienīgu – tādu, kas ir stāsta vērts. Viņš ir uzticīgs tiem ļaudīm, kuru ikdiena bieži vien paliek neievērota mūsdienu globālisma ēnā. Rakstnieka asredzīgais skatījums rosina uz kritisku refleksiju gan par mūsu pagātni, gan šodienu, un šoreiz tā daudzkārt vedina domāt par sociāli nepievilcīgo patērētāja filozofiju un tās izpausmēm. Tas spilgti akcentēts arī grāmatas vāka zīmējumā (mākslinieks Toms Kalninskis)."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti