Klaidoņu piecgades grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirms pieciem gadiem sarunā ar leģendāro Džeimsu Krogzemi, kurš ilgus gadus vadījis modernā beduīna dzīvi uz savas laivas “Klaidonis”, apgāda “Jumava” valdes loceklim Jurim Visockim un SIA „Aloja-Starkelsen” valdes priekšsēdētājam Andrejam Hansonam rodas ideja rīkot latviešu ceļotāju pasākumu. Tajā pulcētos uzņēmīgie un drosmīgie latvieši, kas ne tik vien ceļo, bet arī raksta grāmatas un uzņem filmas, un kurā rastos brīnišķi atmiņu stāsti par latviešu klejojumiem citās zemēs, gaisā un ūdeņos.

Līdz šim aizvadīti četri klaidoņu saieti, kas ik gadu risinājušies jūnija otrajā piektdienā Alojā. Arī šogad plānots tikties ar “klaidoņiem” 14. jūnija saietā pie gleznainā Ungurpils ezera. Plašāk par to tiks stāstīts 23. maijā.

Pirmajā salidojumā 2009. gada 12. jūnijā, kur katrs stāstnieks veda klausītājus uz vienu eksotisku zemi, antropologs Andris Kārkliņš stāstīja par Spāniju, autoinženieris Valdis Brants bija izvēlējies sižetu par Kongo no savas ekspedīcijas “Āfrikas josta”, ar suvenīriem no Etiopijas bija ieradies Pēteris Strubergs, Juris Lorencs no apgāda “Jumava” dalījās savā redzējumā par Jemenu, Grigorijs Rozentāls neklātienē aizveda klausītājus uz Birmu, savukārt ar stāstiem par Ķīnu bija ieradies Ginesa rekorda pretendents, riteņbraucējs Bruno Šulcs un pats ģeogrāfijas profesors un brīvmākslinieks Džeimss Krogzemis ar 20 mūža gados pieredzēto Parīzē Sēnā.

2010. gada 11. jūnijā jau kuplākā skaitā Aloja uzņēma Pasaules latviešu klaidoņus otrajā saietā. Novadnieki Valdis Brants stāstīja par ekspedīcijām ar ugunsdzēsēju mašīnām, Pēteris Strubergs vēsturiskā skatījumā — par Venecuēlu, Juris Lorencs — par Gangu, Bruno Šulcs — par braucieniem Ķīnas kalnos, Džeims Krogzemis dalījās ar mīlestību pret savu zemīti. Pirmo reizi bija ieradies ekspremjers Māris Gailis, kurš atcerējās 40 000 jūras jūdžu garo ceļojumu apkārt pasaulei un stāstīja par peldi Antarktīdā. Stāstu iekvēlinātos apmeklētājus izklaidēja apgāda “Jumava” grāmatu galds, zaļumballe ar grupu “Klaidoņi” un citas aktivitātes.

Trešajā salidojumā jau radušies uzticami dalībnieki un sekotāji. Ungurpils ezera krastā atkal bija ieradies autoekspedīciju dalībnieks, novadnieks Valdis Brants, kalnu virsotņu iekarotājs un videofilmu veidotājs Bruno Šulcs. Pirmo reizi bija atbraukuši Harijs Sils, Jānis Mednieks, Mārcis Kalniņš, kurš dalījās iespaidos par pārgājienu, ko Jāņos bija veicis Norvēģijas ziemeļos, un bijušais biatlonists Raimonds Dombrovskis — par saviem ekstrēmajiem ceļojumiem vienatnē. Katlā vārījās lašu zupa, uz plosta jautrā uzvedumā uzstājās Jūrmalas aktierteātra aktieri Ģirts Alsters un Mārtiņš Kagainis.

2012. gada 8. jūnijā Pasaules latviešu klaidoņu saiets bija par muzikālu Amsterdamas tēmu. Saieta patroni — Andrejs Hansons un apgāda “Jumava” direktors Juris Visockis — uz Ungurpili bija atvilinājuši jau zināmos un arī jaunus klaidoņus. Ieradies bija Džeimss Krogzemis, Pēteris Strubergs un Bruno Šulcs. Pirmo reizi saietā piedalījās gados jauna stopētāja, ielu muzikante un dūdiniece Roze Rasa. Ar jautriem stāstiem par sadzīviskām ķibelēm un pārsteigumiem ārzemju ceļojumos uzstājās arī pašmāju muzikanti — saksofonists Agris Liepiņš, akordeonists Māris Kalniņš, kora “Ale” diriģents Aivars Tomiņš.

Šobrīd organizatori gatavojas “Klaidoņu” piektajam saietam. Sadarbībā ar apgādu “Jumava” tiks izdota grāmata “Latviešu klaidoņu stāsti”. Tā veidots kā atskats uz iepriekšējiem Klaidoņu saietiem, kur par piedzīvoto stāsta Valdis Brants, Māris Gailis, Džeimss Krogzemis, Juris Lorencs, Pēteris Strubergs, Andrejs Hansons un Bruno Šulcs. Grāmatas sastādītājs Juris Lorencs piedāvājis vēl kādu interesantu tekstu — diplomāta Andreja Kovaļova “Sibīrijas dienasgrāmatu”, kas stāsta par viņa viesošanos pie Sibīrijas latviešiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti