Kultūras ziņas

Metālmāksliniekam Jurim Gagainim veltīta izstāde

Kultūras ziņas

Radio koris dodas uz Monpeljē

E-bibliotēkai jau 4000 lietotāju

E-bibliotēkai jau 4000 lietotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau pusgadu Latvija kļuvusi par vienu bibliotēku bagātāka, turklāt tā apmeklējama jebkurā diennakts laikā, neizejot no mājas. Šobrīd tā lepojas ar gandrīz 4000 lielu reģistrēto lietotāju skaitu. E-bibliotēka sāka ar 100 grāmatām pūrā, tagad to ir divtik vairāk – pārsvarā latviešu autoru oriģinālliteratūra un tulkojumi. Interesanti, ka pieprasītāko e-grāmatu vidū ir tās pašas, kas atrodas grāmatnīcu un fizisko bibliotēku topu augšgalā.

Nupat nosvinējusi sešu mēnešu jubileju, e-grāmatu bibliotēka vietnē 3td.lv jau var lepoties ar gandrīz 4000 lielu lasītāju pulku, kas ik nedēļu turpina pieaugt par vairākiem desmitiem.

Lai bez maksas lasītu e-grāmatas, cilvēkam vienu reizi tomēr uz īstu bibliotēku jāaiziet – pēc publiskā kataloga lietotājvārda un paroles. Tālākais – ko lasīt un kurā no viedierīcēm – pašu lasītgribētāju ziņā.

“Pavisam nesen, jūlijā, bija viena no brīvdienām, kurā bija ārkārtīgi stiprs lietus Latvijā, un tajā dienā e-grāmatu bibliotēkā bija uz pusi vairāk lasītāju. Tu svētdienā neaiziesi uz bibliotēku, bet tu vari atvērt datoru un paņemt grāmatu bibliotēkā uz vietas svētdienas vakarā,” stāsta informācijas tehnoloģiju uzņēmuma “Tieto Latvia” pārstāve Inga Grencberga.

Inga Grencberga arī nodemonstrē, kā tas e-bibliotēkā izdarāms. Lai grāmata vispār būtu pieejama e-bibliotēkā, tai arī jābūt izdotai kā e-grāmatai. E-bibliotēkā šobrīd ir vairāk nekā 200 grāmatu, pārsvarā tie ir latviešu autoru darbi, bet nu arī tulkojumi. Ik nedēļu piedāvājums tiek papildināts. 

“Parasti tas notiek trešdienās – rīt tur parādīsies trīs jaunas grāmatas. Ja sākumā tur bija jau mazliet vecākas grāmatas, senāk izdotas, tad šobrīd tur ļoti aktīvi tiek pievienotas tieši nesen izdotās grāmatas un pat ļoti populāras grāmatas,” turpina Grencberga.

Lielākā daļa e-bibliotēkas lasītāju esot no Rīgas un Pierīgas, bet ļoti populāri lasīt grāmatas viedierīcēs ir arī Valmierā. Šobrīd šeit vispieprasītāko grāmatu nosaukumi atrodami arī grāmatnīcu un bibliotēku topu augšgalā. Ar projektu jau no izmēģinājuma versijas saistīts “Apgāds Zvaigzne ABC”.

“Autori, no vienas puses, ir gandarīti, ka viņu grāmatas ir pieejamas legāli, jo Latvijā ir ārkārtīgi plaukstošs elektronisko grāmatu pirātiskais piedāvājums, un tas, ka tas šobrīd ir iespējams caur bibliotēku, ir ārkārtīgi pozitīvi, un mums nav autoru, kuri teiktu “nē”, jo arī autoru honorārs, ko viņi saņem no elektroniskās grāmatu lasīšanas bibliotēkā, ir pietiekami vilinošs,” stāsta grāmatizdevēja, grāmatu “Apgāda Zvaigzne ABC" īpašniece un valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

No jūlija e-bibliotēku papildina arī apgāda “Mansards” izdotās grāmatas. Un kopš 20. jūnija lasītājiem ir iespēja katru e-grāmatu izņemt divas reizes.

Līdz šim bibliotēkā izsniegts vairāk nekā 8000 grāmatu un lasītāji pārlapojuši vairāk nekā 2,2 miljonus elektronisko lapaspušu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti