Rīta Panorāma

Nīderlandē un Čehijā jauni Covid-19 dēļ noteikti ierobežojumi

Rīta Panorāma

Neliels progress "pēcbrexita" sarunās

Zinātniskā un radošā konference "Pieredze un redzējumi: dzejniecei Veltai Sniķerei 100"

Dzejniecei Veltai Sniķerei 100 – notiks zinātniska un radoša konference

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

18. decembrī no pulksten 16.00 tiešsaistē notiks Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta rīkotā zinātniskā un radošā konference "Pieredze un redzējumi: dzejniecei Veltai Sniķerei 100".

Velta Sniķere dzīvo Londonā. Bijis plānots konferencē redzēt arī pašu jubilāri, taču Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ viņa sekos tai līdzi attālināti.

“Viņai ir žēl, ka viņa nevar atbraukt. Viņai ir tikai 100 gadu, bet ir tā, ka, ja arī Anglijas karaliene ir kā ieslodzījumā, arī Veltai Sniķerei kā Anglijas pavalstniecei tomēr ir jāievēro šie noteikumi. Bet viņa sekos līdzi visam, kas notiks tiešsaistē,” ar humoru komentēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks Jānis Oga. Viņš ar dzejnieci iepazinies 2006. gadā, abus saistījusi interese par Zigmunda Skujiņa daiļradi.

Konference aptvers trīs spilgtus Veltas Sniķeres dzīves gājuma lokus – dzeju, jogu un sabiedriski politisko darbību, pirmo reizi aplūkojot visas trīs dzejnieces interešu un darbības jomas. Tās programmā paredzēti arī muzikāli priekšnesumi.

Jānis Oga, raksturojot Veltas Sniķeres dzeju, atzīmēja: “Viņa gan nav sarakstījusi daudz. Tie ir daži simti dzejoļu.

Viņa nav daudzrakstītāja. Viņa ir raksturota kā sirreāliste, viņas dzeja ir salīdzināta ar buramvārdiem. Nevienā mirklī nekur nevar just angļu valodas vai izteiksmes nozīmes.”

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošā pētniece Eva Eglāja-Kristsone stāstīja par konferences saturu, kurā liela loma būs dažādu paaudžu redzējumiem: “Būs aizraujoši zinātniski un populārzinātniski pētījumi no dažādu paaudžu pētniekiem. Es domāju, ka šajā visā pasākumā savienojas dažādas paaudzes, dažādi redzējumi, dažādas pieredzes.”

Konference "Pieredze un redzējumi: dzejniecei Veltai Sniķerei 100" ir sadalīta trīs daļās. Pirmajā daļā "Pieredze" būs dzirdami Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieku un citu literatūrzinātnieku priekšlasījumi. Otrajā daļā "Redzējumi" ar lasījumiem, apsveikumiem, muzikālajiem priekšnesumiem (to vidū pirmatskaņojumiem), laikmetīgo deju un fragmentiem no filmām tiks aplūkotas Veltas Sniķeres personības un radošā snieguma atbalsis Latvijas literatūrā, mūzikā un dejā. Trešajā daļā "Cildinājumi" Veltu Sniķeri apaļajā jubilejā sveiks Latvijas prezidents Egils Levits, kā arī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe Freiberga, kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) un citas amatpersonas, dzejnieces ģimene, draugi un jogas skolnieki.

Dzejniece, atdzejotāja un jogas skolotāja Velta Sniķere dzimusi 1920. gada 25. decembrī, uzaugusi neatkarīgajā Latvijā, Otrā pasaules kara laikā izceļojusi un dzīvo Londonā. Studējusi filozofiju un vēsturi Latvijas Universitātē un salīdzinošās reliģijas "King’s College" Londonā. Bijusi Rama Gopala indiešu dejas trupas dalībniece. Velta Sniķere aktīvi darbojas starptautiskajā PEN klubā un vēl jo projām vada trimdas PEN kluba Londonas nodaļu. Aktīvi darbojas arī Britu līgā Eiropas brīvībai ("British League of European Freedom"). Viena no organizācijas "British Wheel of Yoga" dibinātājām.

2004. gadā Velta Sniķere ir saņēmusi Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda balvu, 2007. gadā apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. 2019. gadā saņēmusi Latvijas Literatūras mūža balvu, un 2020. gada rudenī viņai piešķirts Ministru kabineta Atzinības raksts par ieguldījumu Latvijas neatkarības idejas uzturēšanā un iedzīvināšanā latviešu trimdas sabiedrībā un izcilu sniegumu Latvijas literatūrā. Viņas jaunības laika cilvēki ir izcilas radošas personības Anšlavs Eglītis, Oļģerds Kroders, Andrejs Johansosns, Velta Toma, Dzintars Sodums. Ar viņiem saites nepārtrūka arī trimdā.

Konferences tiešraide tiks nodrošināta LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Facebook un Youtube kontā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti