Kultūras ziņas

Mūsdienu Edipa mīts krimināldrāmā "Tēbu zeme"

Kultūras ziņas

Ar folkoratoriju atklāj "Kultūras krustpunktus"

Atklāta Imanta Ziedoņa bibliotēka

Durvis ver Imanta Ziedoņa bibliotēka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bibliotēku nozarei svētku diena, jo Latvijas bibliotēkām piepulcējusies jauna, vismazākā – Imanta Ziedoņa bibliotēka Rīgā, Sporta 2 kvartālā. Tur apkopotas vairāk nekā 200 gāmatas ar Imanta Ziedoņa darbiem, atvesta daļa no dzejnieka grāmatu skapja, viņa līdzgaitnieku darbi, kā arī uzbūvēts interaktīvs “Atklājumu skapis” un plānotas izglītojošas nodarbības par Kultūras kanona tēmām un dzejnieka daiļradi.

Otrdien, 29. oktobrī, durvis apmeklētājiem ver Imanta Ziedoņa muzeja izveidotā Ziedoņa bibliotēka , kur ikviens varēs ne tikai iepazīties ar dzejnieka daiļradi, bet ielūkoties īpaši  izveidotā interaktīvā “Atklājumu skapī”.

Ziedoņa bibliotēkas vadītāja Ance Caune stāsta:

“Mums ir brīnišķīgs brīnumatklājumu skapis, kurā atrodama ne tikai Imanta Ziedoņa daiļrade, bet arī viņa laikabiedru daiļrade, kā arī šis tas no Kultūras kanonā iekļautajām vērtībām un aprakstiem par tām.”

Skapim ir dažādas sadaļas. Viena no tām – īpaši atvēlēta Ziedoņa epifānijām.

“Imantam Ziedonim bija ārkārtīgi svarīgi, lai cilvēki sevi radoši turpinātu izzināt, tādēļ, piemēram, viena no sadaļām īpaši veltīta Imanta Ziedoņa epifānijām. Šeit var redzēt nelielu sveicienu no Murjāņiem, kur var ieskatīties Murjāņos un saņemt savu ceļa jautājumu, kuru ceļa gaitā risināt. Un arī palasīt, šajā gadījumā Imanta Ziedoņa “Taureņu uzbrukums”, kas arī ir iekļauta Latvijas Kultūras kanona vērtību sarakstā,” atklāj Ance Caune.

Tā kā Ziedoņa muzejs dzejnieka vasarnīcā Murjāņos piemērots apmeklētājiem tikai gada siltajos mēnešos, jaunā bibliotēka Rīgā, Sporta 2 kvartālā, radīta kā alternatīva vieta, respektējot Ziedoņa vēlmi – veidot muzeju kā mūzu māju un vietu radošām sarunām, kur runāt par sevis un pasaules izzināšanu.

“Šāda veida bibliotēka īsteno Imantam pašam ārkārtīgi svarīgu vēlmi – turpināt jaunradi,”

stāsta Imanta Ziedoņa muzeja radošais direktors Jānis Holšteins-Upmanis. “Šī ir sadaļa, kurā katrs var salikt savu epifāniju, izmantots tāds tautā pazīstams magnēts ar teikumiem, vārdiem, pieturas zīmēm, kas ir Imanta epifānijās. Te var palasīt, iedvesmoties un pēc tam pats radīt savējo.”

Bibliotēkas atklāšanā rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs atminas Imantu Ziedoni:  

“Imants, kad ieradāmies lauku sētā, kāds viņa skatiens bija uz grāmatu plauktiem. Kā zemnieks pārlūko rudzu laukus, cik no vārpām būs iekūlums, tā Imants uzreiz juta, kas būs par cilvēkiem pēc grāmatām. Šodien, skatoties uz bibliotēkas grāmatu atlasi - Imanta Ziedoņa un viņa laikabiedru -, uzreiz var spriest par personību sakoncentrējumā kopā.”

Iesākumā Ziedoņa bibliotēkas lasītava apmeklētājiem būs atvērta tikai otrdienu pēcpusdienās no pulksten 16.00 līdz 19.00, papildus organizējot dažādus tematiskus notikumus, lektorijus gan senioriem, gan jauniešiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti