Rīta Panorāma

Intervija ar Reini Bērziņu

Rīta Panorāma

E - grāmatai 10

Skype intervija ar Kasparu Znotiņu

Aktieris Kaspars Znotiņš JRT lasījumiem pievienojas ar Kārļa Skalbes «Mazajām piezīmēm»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Turpinot Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieru grāmatu lasījumus internetā, teātra "Vimeo" kontā no 20. marta pieejams arī aktiera Kaspara Znotiņa lasījums. Ar to pievienojoties Gundara Āboliņa “Dekameronam” un Viļa Daudziņa latviešu tautas pasakām.

No sava grāmatu plaukta Kaspars Znotiņš izvēlējies Kārļa Skalbes “Mazās piezīmes” – grāmatu, kas savulaik esot dēvēta par latviešu Bībeli.

“Tas ir publicistisku rakstu krājums, kas tapis mūsu valsts tapšanas laikā un dīvainā kārtā vēl joprojām nav novecojis,” uzsvērts lasījumu pieteikumā.

LTV raidījumā “Rīta Panorāma” Kaspars Znotiņš pastāstīja, ka Skalbes darbu izvēlējies, jo līdz šim tā arī neesot sanācis pašam darbu izlasīt.

“Ir kaut kādi klasikas darbi, ko tu neesi lasījis, vienmēr atliec – tad uz vasaru vai uz Ziemassvētkiem. Un šis ir tas gadījums ar ''Mazajām piezīmēm'', ka es vienmēr atliku,

un tagad beidzot man kopā ar skatītājiem ir iespējams to lasīt – darbu, kuru vajadzēja jau sen izlasīt. Kas ir obligātā literatūra,” atzīmēja aktieris.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

1. lasījums/ K. Skalbe "Mazās piezīmes". Lasa: Kaspars Znotiņš from Jaunais Rīgas teātris on Vimeo.

Stāstot par darba aktualitāti mūsdienās, Znotiņš uzsvēra: "Mums arī dažkārt skan, ka nav jau šobrīd nekādu ideālu. Nav, uz kurieni tiekties, viss ir sasniegts, vai arī viss ir pazaudēts – katrs pēc sava pesimisma pakāpes spriež. Bet tur arī tajā brīdī jau nebija tādu taustāmu, skaidru to ideālu. Un principā Kārlis Skalbe ir viens no definētājiem. Un viņš to sauc ļoti vienkāršā vārdā – Latvija – to ideālu, uz kuru tiekties. Jo tiešām tajā brīdī tas bija vēl tāds ideāls, kurš ir jāformulē. Tas visiem nebija skaidrs, ka mums tagad ir iespēja to savu valsti uzbūvēt.

Un tad viņš vēl saka – mums ir darbs un cīņa, bet mūsu bērniem tad būs tā gozēšanās saulītē.”

Znotiņš pastāstīja, ka mēneša laikā lasījumos mēģinās izlasīt visu grāmatu – tā rakstīta dienasgrāmatas formā, un Znotiņš centīsies tikt līdz 1945. gada aprīlim, kad autors jau nonācis Stokholmā. Aktieris atzīmēja, ka, viņaprāt, Skalbes darbs būs saistošs daudziem – “no vidusskolēniem līdz pensionāriem”.

Viņš skaidroja: “Visi, kas jebkad saņēmuši diplomus ar patriotiskām frāzēm – šīs frāzes, kas ir šajā grāmatā, ļoti bieži tiek izmantotas dažādu apsveikumu, valsts svētku noformējumu brīžos, tās frāzes vienmēr ir izrautas un it kā pat tukšas. Bet tad, kad tu lasi to kontekstā ar visu to teksta audumu, kas ir Skalbem, tad tās frāzes vairs neskan tik tukši.

Un tāpēc tā auditorija ir tie, kam interesē, tie, kam sāp Latvijas liktenis.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti