Kultūras rondo

No stereo fotogrāfijas līdz virtuālam attēlam. Dodamies uz Fotogrāfijas muzeju

Kultūras rondo

Baletdejotāja Anna Laudere iestudē Blānšas lomu "Ilgu tramvajā". Saruna ar mākslinieci

"Punctum" festivāls pievērš uzmanību pārmaiņu procesiem

Akcija «Neviens tev neticēs» un «Klusie lasījumi». Festivāla «Punctum» fokusā pārmaiņas

Šogad festivāls "Punctum" plašā programmā no 22. līdz 31. augustam aicinās tā apmeklētājus domāt par dažādām nepieciešamām pārmaiņām, tostarp pieskaroties jautājumiem par vides pieejamību un vardarbību ģimenē, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" norādīja festivāla rīkotājas Laura Brokāne un Laura Stašāne. 

Jau sesto reizi Rīgā notiks "Punctum festivāls" – literatūras pasākumu programma, kas šogad pievēršas pārmaiņām, šo jēdzienu skatot daudzējādā nozīmē. 

Literārā terapija

"Tas ir par literatūras iespējām veicināt pārmaiņas sabiedrībā, veicināt sociālus procesus un iespaidot sabiedrības attieksmi. Vēl arī, domājot par iekšējiem procesiem, par tādu transformējošo literatūras nozīmi, par terapeitisko literatūras nozīmi, mēs izceļam tādu Latvijā varbūt maz zināmu aspektu kā biblioterapija un strādājam ar dažādām grupām, kam literatūra, vai literārie pasākumi jo īpaši, nav pieejami ikdienā," stāstīja Brokāne. 

Laura Stašāne un Laura Brokāne
Laura Stašāne un Laura Brokāne

Festivālā īpaši akcentēta tiks biblioterapija – mākslas terapijas veids, kas Latvijā šobrīd vēl nav plaši pazīstams. 

"Literatūra un kopīga teksta radīšana var būt tieši tikpat terapeitisks process kā kopīga zīmēšana vai muzicēšana. Tieši tāpēc esam aicinājuši visus aizspriedumus un nezināšanas izgaismot igauņu biblioterapeitu Beritu Kašani, kas uzstāsies ar iepazīstinošu lekciju festivāla noslēgumā par to, kas tad tas īsti ir. To apmeklēt īpaši aicinu rakstniekus, kurus interesē, kā literatūra var strādāt arī terapeitiski un kā mijiedarboties ar auditoriju šādā neierastākā veidā," aicināja Stašāne. 

Festivāla noslēgumā ikvienam būs iespēja noklausīties lasījumus, kuros rīkotāji iesaistījuši dažādus cilvēkus, kuriem ikdienā piedalīties šādos pasākumos nav vienkārši. 

"Tie ir seniori no aprūpes namiem, tie ir cilvēki ar redzes un dzirdes traucējumiem. Mēs mēģinām literatūru nodot viņiem pieejamā veidā," Brokāne norādīja. 

Pasākuma rīkotāja uzsvēra, ka arī pašiem rakstniekiem mijiedarbība ar lasītāju, kas nav literāro pasākumu ierastā auditorija, ir interesants un jaunas zināšanas paverošs process.

""Punctum" ir vēl viens festivāls Latvijā, kas domā par vides pieejamību dažādiem cilvēkiem un arī cilvēkiem ar invaliditāti, un ne tikai par fizisku pieejamību, jo arī invaliditātes ir dažādas – cilvēki ir ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem, arī intelektuālās attīstības traucējumiem," norāda festivāla pieejamības koordinatore Lība Bērziņa.

Par vardarbību – ar empātiju

Vienlaikus literatūras un literāro pasākumu pieejamība nav vienīgās vēlamās pārmaiņas, par kurām aicinās domāt "Punctum" rīkotājas. 

"Literatūra ar savu īpašo valodu spēj iedvesmot uz dažāda veida pārmaiņām. Tieši tāpēc mēs atklāšanas pasākumu veltam tādam sabiedrībā sasāpējušam jautājumam kā vardarbība ģimenē un mēģinām par to runāt ar literāriem līdzekļiem, mēģinām parādīt tādu daudzu līmeņu pieeju, kā par to var runāt," atklāja Brokāne. 

"22. augustā laikā starp 16.00 un 20.00 mēs publiskajā telpā, laukumā aiz Mākslas muzeja, rīkosim akciju "Klusie lasījumi" ar nosaukumu "Pieskaries ēnai", kas reizē būs vēstījums sabiedrībai par vardarbības ģimenē problemātiku un to, ka tā ir ļoti slēpta problēma sabiedrībā, un reizē mēs sāksim ziedojumu vākšanas akciju grāmatai "Neviens tev neticēs", kurā apkopoti gan sieviešu pieredzes stāsti par vardarbību ģimenē, gan literātu rakstīta dzeja," turpināja Stašāne. 

Klusais pasākuma formāts pats par sevi kalpo par vēstījumu, ka stāstus par vardarbību ģimenē – problēmu, par kuru tik liela sabiedrības daļa ir dusmīga –, var atklāt un izjust caur empātiju un iejūtību. 

Viņai bija jābūt šeit

Pārmaiņu procesu aplūkošana festivāla laikā tiks izvērsta arī ārpus notikumiem un problemātikas Latvijā, pievēršot uzmanību karam Ukrainā.

"24. augustā, Ukrainas Neatkarības dienā, mēs veidojam lasījumus, kas šoreiz, jāsaka ar ļoti smagu sirdi, diemžēl ir veltīti bojā gājušajai, Krievijas karā nogalinātajai rakstniecei Viktorijai Ameļinai, kas pagājušogad bija mūsu viešņa un ar kuru mēs turpinājām sadarboties visu šo laiku. Ar viņu bija plānots tikties arī šogad, – ka viņa atbrauks un stāstīs par Ukrainas feminisma rakstniecēm festivālā. Tas pilnībā pavērsās citādi, un diemžēl mums ir jāveido pasākums, kas veltīts viņas piemiņai," sacīja Brokāne. 

Uz pasākumu ieradīsies ukraiņu un poļu rakstnieki gan ar savām esejām, gan piemiņas stāstiem par Viktoriju, lasīs gan savus tekstus, gan Viktorijas dzejoļus. "Es domāju, ka tas būs tāds ne viegls, bet svarīgs pasākums, kurā mēs atcerēsimies viņu," vērtēja Brokāne. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti