Izdota vēsturnieka Gustava Strengas monogrāfija par kolektīvo atmiņu un mirušo piemiņu Livonijā

Šomēnes klajā nākusi Gustava Strengas monogrāfija "Remembering the Dead: Collective memory and commemoration in late medieval Livonia" ("Atceroties mirušos. Kolektīvā atmiņa un piemiņa vēlo viduslaiku Livonijā"), izceļot kolektīvās atmiņas nozīmi Livonijas (mūsdienu Igaunijas un Latvijas) sabiedrībā vēlajos viduslaikos.

Kā norāda pats autors, monogrāfijā analizēts, kā kolektīvās atmiņas forma – mirušo piemiņa – palīdzējusi dažādām grupām atcerēties savu pagātni, veidot un nostiprināt identitāti, kā arī veidot sociālās attiecības.

Grāmata atklāj, kāda bija Livonijas pirmo bīskapu – Meinarda, Bertolda un Alberta – piemiņas nozīme Livonijas baznīcas identitātē 15. gadsimtā. Tāpat grāmata apraksta, kā Vācu ordenis Livonijā un citur Eiropā vēlajos viduslaikos atcerējās 13. gadsimta cīņas ar pagāniem un tajās kritušos brāļus.

Tāpat monogrāfijā var uzzināt to, kāda nozīme bija mirušo piemiņai Vācu ordeņa un Rīgas arhibīskapu konfliktos 15. gadsimtā un kā Cisterciešu ordeņa mūķenes Livonijā pieminēja mirušos. Būtiska vieta grāmatā atvēlēta mirušo piemiņai vēlo viduslaiku Rīgas un Tallinas ģildēs un brālībās. Monogrāfijā var lasīt, kā Melngalvju brālībās Rīgā un Tallinā izmantoja mirušo piemiņu savas identitātes veidošanā. Tāpat autors analizē to, kā nesēju brālības Rīgā, kurās lielākā daļa biedru bija vietējās izcelsmes, pieminēja savus mirušos un kā šo brālību statusu ietekmēja tas, ka tās pieminēja mirušos rātskungus. Monogrāfijas pēdējā nodaļa apraksta, kā reformācija mainīja mirušo piemiņu Livonijā 16. gadsimta sākumā.

Monogrāfija jau ir starptautiski novērtēta. Pēc Oksfordas Universitātes Jēzus koledžas profesora Deivids Davreja (D’Avray) domām,

"šī nozīmīgā grāmata iedveš jaunu elpu vienā no auglīgākajām iepriekšējās paaudzes pētniecības virzieniem – dzīvo un mirušo kopienas pētniecībā viduslaikos."

Tartu Universitātes profesors Anti Selarts uzskata, ka: "Gustava Strengas aizraujošajā grāmatā sniegts panorāmas skats uz mirušo piemiņu viduslaiku Livonijā. Tas nav tikai kārtējais darbs plašajā viduslaiku piemiņas pētniecības jomā, bet gan ieskats sarežģītas, multikulturālas sabiedrības pastāvēšanā laikā no krusta kariem līdz reformācijai, kur mirušo piemiņa bija īpaša loma sabiedrības saliedētības nodrošināšanā."

Grāmata ir iznākusi apgāda "Brepols" sērijā "Memoria and Remembrance practices". To var iegādāties, bet tuvākajā laikā tā būs lasāma arī brīvpieejā (Open Access). Grāmata izdota ar Baltijas studiju veicināšanas asociācijas (Association for the Advancement of Baltic Studies) un Greifsvaldes Universitātes atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti