Laista klajā instrukcija kaķiem «Kā pieradināt cilvēku»

To, ka kaķi prot runāt, jums pateiks katrs kaķa īpašnieks, tas ir saimnieks, precīzāk, katrs cilvēks, kas dzīvo kopā ar kaķi. Taču vai kaķis spētu uzrakstīt grāmatu? Itāļu māksliniece un rakstniece Barbara Kaponi (pazīstama arī ar pseidonīmu Babas) piedāvā iztēloties, kāda būtu grāmata, kuru uzrakstījis kaķis. Šis humoristiskais darbs ar negaidītu perspektīvas maiņu piedāvā jaunu skatījumu uz kaķu un cilvēku attiecībām, pastāstīja izdevniecība "Aminori", kas laidusi klajā instrukciju "Kā pieradināt cilvēku".

"Beidzot sapratīsiet, ka kaķi ir tie, kas pieradinājuši cilvēkus, nevis otrādi! Šis paradoksu pilnais sacerējums rakstīts, ironizējot par tādiem lasītāju pieprasītiem izdevumiem kā, piemēram, "Kā iekarot vīrieti". Tomēr šajā grāmatā-jokā ir arī daudz rūgtas patiesības, kas liek paskatīties no malas uz cilvēku sugu un mūsu ikdienas paradumiem, it īpaši tiem, kas saistās ar pārlieku lielu pieķeršanos "lietiņām", uz kurām esam gatavi skatīties stundām ilgi, ignorējot kā kaķus, tā savus ģimenes locekļus," teikts grāmatas pieteikumā.

Kaķi zina: "Cilvēki ir sabiedriski dzīvnieki un pārsvarā dzīvo ģimenes grupās. Kad mazuļi sasniedz dzimumbriedumu, dažkārt tie pamet sākotnējo mājvietu un apvienojas nelielās jauniešu grupiņās, kas dzīvo vienā midzenī. Gadu gaitā tie mēdz atrast partneri un dibināt savu ģimeni, bet ne vienmēr. Sastopami arī savrupi indivīdi, un ir lielāka iespēja pieradināt tieši viņus. Daži eksemplāri lielāko daļu dzīves pavada midzeņos, kas ir lieli, ērti un iekārojami. Citi gandrīz visu laiku pavada ārā, gādājot ēdienu, un atgriežas līdz ar tumsu. Pārsvarā tie medī dienas laikā."

Barbara Kaponi jeb Babas (dzimusi Milānā 1966. gadā) ir vizuālā māksliniece, kas darbojas vairākās sfērās – sākot ar zīmēšanu un beidzot ar rakstīšanu un fotografēšanu. Pirms māksla kļuva par viņas pamatdarbu, viņa bijusi mākslinieciskā un radošā direktore starptautiskā reklāmas aģentūrā. Ap to pašu laiku viņa bijusi  komunikācijas daļas vadītāja vairākās bezpeļņas organizācijās, piemēram, "Amnesty International" un "Lipu".

Grāmata "Kā pieradināt cilvēku" ir tulkota divpadsmit valodās. Ikdienas dzīvi Kaponi vada starp Romu un Monteroso al Mari kopā ar vīru un kaķi Kapteini Frakasu.

Grāmatas tulkotāja ir Līva Trektere, redaktors Arturs Hansons. Izdevumu papildina itāļu ilustratora Andrea Ferollas melnbaltie tušas zīmējumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti