Kultūras ziņas

Ikšķilē sāksies Operetes festivāls

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Iespēja no jauna iepazīt Skalbes "Kaķīša dzirnavas"

Iekāpt pasakā – Skalbes muzejā iespēja no jauna iepazīt «Kaķīša dzirnavas»

Kārļa Skalbes muzejā Vecpiebalgā atklāta izstāde, kurā ir iespēja iekāpt pasakā. Tupus, rāpus darboties, klausīties un izzināt pasakas "Kaķīša dzirnavas" pasauli. Turklāt vienlaikus muzeja apmeklētāji varēs aplūkot reti eksponētu muzeja daļu – iepriekš neeksponētus krājuma priekšmetus, kas vēsta par piebaldzēniem, un retāk aplūkotas Skalbju ģimenes piemiņas lietas.

"Gadu gaitā mēs sapratām to, ka cilvēki un īpaši cilvēki ar maziem bērniem, nākot pie mums, vienmēr saka: "Mēs atbraucām uz dzirnavām". Un mums tādu īstu dzirnavu, ko parādīt, nebija. Tad vajadzēja izlīdzēties ar tekstiem no pasakas. Tādēļ šajā ziemā mums radās doma, ka mēs taču varētu uzbūvēt šīs dzirnavas," skaidro Kārļa Skalbes memoriālā muzeja "Saulrieti" vadītāja Līva Grudule.

Pirms 110 gadiem pie lasītājiem nonāca Kārļa Skalbes pasaka "Kaķīša dzirnavas" . Par pasaku nav aizmirsts līdz pat mūsdienām – nupat kā Vecpiebalgā Kārļa Skalbes muzejā "Saulrieti" atklāta jauna izstāde, kurā ikvienam apmeklētājam ir iespēja ieslīgt pasaku pasaulē.

Iecere bija veidot vietu, lai fiziski un emocionāli bērni un viņu vecāki varētu nonākt pasakā. Nelielajās telpās muzeja 2. stāvā izveidota vieta, kur nākt skatīties, un kas galvenais – darboties pasakas vidē. Vispirms apmeklētāji var pasaku noklausīties, un tad jau doties iekšā!

Izstādē var pieredzēt stāstā aplūkoto – sākot no ceļojuma pa dzirnavām, līdz parādrakstiem, ceļā pa pils virtuvi, kur var atsvaidzināt pavāra iemaņas, smalcinot kanēļstandziņas, beigās sasniedzot karaļa dārgumus, kas vienlaikus ir arī paša Skalbes vērtības.

Caur pasaku var iepazīt arī muzeja krājuma priekšmetus – dažādas neeksponētas lietas. Līva Grudule stāsta: "Tās ir pilnīgi īstas lietas, kuras stāv atvilktnītes, un mēs saprotam – ja viņas tur stāv, tad viņas dzīvo tur. Tās mēs neaiztiekam. Mēs ņemam to, ko drīkst, un izrotājam."

Tāpat ir ar citām lietām – vienlaikus var gan aplūkot muzeja krājuma vērtības, gan aptaustīt to analogus. Turklāt vairāki eksponāti ir iepriekš neizstādītas Skalbes ģimenes vai piebaldzēnu vērtības.

"Kad mēs nonākam līdz šai saimnieciskajai dzīvei, piemēram, 19. gadsimta beigās vai 20. gadsimta sākumā, tad ir lietas, ko cilvēki nekad nav redzējuši. Kas ir parādraksti, kas ir vekseļi, kā notika visas šīs banku lietas. Rēķinu grāmatas… Mēs to visu varam šeit parādīt," skaidro Līva Grudule.

Ar domu, ka vairot labu ir daudz skaistāk, nekā nedarīt neko, muzejs aicina jaunos un ne tik jaunos apmeklētājus iegrimt pasaku pasaulē, vienlaikus gūstot gan zināšanas, gan prieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti