Žanim Lipkem veltītā simpozija laikā diskutēs par pilsonisko izglītību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

5. novembrī Latvijas Universitātes un “Microsoft” Inovāciju centrā, Kalpaka bulvārī 4, norisināsies Žaņa Lipkes memoriāla un Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta rīkota konference “Pilsoniskā drosme demokrātiskai nākotnei – Žanim Lipkem 120”. Vietējo un ārvalstu pētnieku prezentācijās un diskusijās piedalīties aicināti izglītotāji, jaunatnes nevalstisko organizāciju pārstāvji un citi interesenti, informēja organizatori. Konferencei, kas ir daļa no simpozija “Žanim Lipkem – 120” programmas, būs iespējams sekot līdzi tiešraidē.

Konferences galvenā tēma ir pilsoniskā izglītība.

Konferences organizatori norāda: “Pēc Saeimas lēmuma, atbalstot virzību uz visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas izveidošanu un uzsverot pilsoniskās apziņas un patriotiskās audzināšanas nozīmīgumu jaunās paaudzes izglītībā, 2024. gadā valsts vidējās un profesionālās izglītības standartā kā obligāts mācību priekšmets tiks iekļauta valsts aizsardzības mācība.”

“Ne tikai Latvijas skolas, bet arī nevaldības organizācijas ikdienā strādā pilsoniskās izglītības laukā un ar savam profilam specifiskiem līdzekļiem palīdz jaunajai paaudzei apgūt pilsoniskās kompetences. Vai Latvijas jaunatnes nevaldības organizācijas un neformālās izglītības centri, piemēram, topošais Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centrs, kļūs par valdības iecerētās visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas sastāvdaļu?” Latvijas zināmākā cilvēku glābēja Žaņa Lipkes 120. jubilejas – gadā jautājumu uzdod memoriāla direktore Lolita Tomsone.

Ievērojot Latvijas Universitātes (LU) Filozofijas un socioloģijas institūta pētniecības projekta “Sarežģītais vēsturiskais mantojums Latvijā: holokausta tūrisma vietas starp piemiņas kultūru, mūsdienu tūrisma pieprasījumu un piedāvājumu” starpdisciplināro raksturu, konferencē īpaša uzmanība tiks veltīta projekta partnera – Žaņa Lipkes memoriāla ilgtspējai izglītības un sabiedrības integrācijas darba aspektā.

Konferencē ar prezentācijām piedalīsies LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieki, Žaņa Lipkes memoriāla speciālisti un pieaicinātie eksperti. Dalību plenārsēdē apstiprinājis aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!") un Saeimas sekretāra biedre Marija Golubeva ("Attīstībai/Par!").

Konferencei, kas norisināsies no pulksten 10.00 līdz 18.00, attālināti būs iespējams sekot tiešraidē.

Simpozijs “Žanim Lipkem – 120”

No 2. līdz 8. novembrim norisināsies simpozijs “Žanim Lipkem – 120”. Nedēļas laikā memoriālā tiks prezentēta grāmata “Lipke’s List” (“Lipkes saraksts”), atklāta Diānas Dimzas-Dimmas izstāde “Mājvieta”, kā arī prezentēta virtuālās realitātes pieredze “Lipkes bunkurs” – pirmais šāda veida projekts Latvijas muzejos. Nedēļas nogalē notiks Jāņa Znotiņa režijā tapušās izrādes bērniem un vecākiem “Puika ar suni” seansi. Šie un citi notikumi ir bez maksas.

Simpozija mērķis ir Žaņa Lipkes 120. jubilejas gadā pievērst sabiedrības uzmanību pilsoniskās drosmes un līdzdalības tēmai, kā arī iezīmēt Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centra “Drosmes māja” izveides plānus. Godinot Latvijas vēsturē nozīmīgas personības, pasākumu programma norisinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Uz visiem simpozija notikumiem ir iepriekš jāreģistrējas, rakstot e-pastu uz [email protected] vai zvanot pa tālruni (+371 6 720 25 39). Vietu skaits ir ierobežots.  

Simpozijs “Žanim Lipkem – 120” tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijai – 100” atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti