Vilks: LNB vairs nav šķēršļu apkalpot apmeklētājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālajai bibliotēkai (LNB) vairs nav šķēršļu apkalpot apmeklētājus, Gaismas pils centrālo durvju atkalatvēršanas dienā norādīja LNB direktors Andris Vilks.

Jau vēstīts, ka pēc Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē noslēguma galvenās ieejas durvis apmeklētājiem atkal vērusi Gaismas pils. Pusgadu Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) strādāja saspiestā gaisotnē, lai atvēlētu vietu prezidentūras pasākumiem, taču nu lasītavas un krājumi atkal tiek kārtoti iepriekšējās vietās.

Pie Gaismas pils galvenās ieejas gaida kupls pulks cilvēku. Vēl pirms durvju atvēršanas rit pēdējie uzkopšanas darbi – nomazgāts stikls, tīrīta grīda. Šķiet, ka bibliotēkas darbinieki ar lielu nepacietību gaida, kad apmeklētājus ēkā atkal redzēs ienākam pa galvenajām durvīm, un tā arī ir – ienācējus ar aplausiem un ovācijām sagaida bibliotēkas darbinieki un direktors Andris Vilks.

Andris Vilks savā uzrunā atzina, ka prezidentūras pusgads pagājis ļoti ātri un bibliotēkas darbiniekiem nebija laika brīvi uzelpot.

"Mēs strādājām cieši roku rokā ar prezidentūras biroju, bijām ļoti daudzos procesos arī iesaistīti kā līdzatbildīgi, līdz ar to man jāsaka, ka tā iespēja kaut ko iegūt un mācīties bija," norādīja Vilks.

Būtisku sarežģījumu neesot bijis, tomēr izmaiņas bibliotēkas darbībā juta gan darbinieki, gan apmeklētāji, turpina Vilks.

"Tas, kas patiešām mūs mazlietiņ traucēja, bija, ka laiku pa laikam mēs nevarējām apkalpot lasītājus. Te vienkārši vienīgais, kas varēja līdzēt, bija laiks, kurš nu arī ir pienācis, kad mums vairs šo šķēršļu nebūs un nav," skaidroja LNB vadītājs.

Kā stāsta LNB Pakalpojumu departamenta vadītāja Anda Lamaša, prezidentūras laiku bibliotēkas darbinieki izmantoja, vērtējot savu darbību pirms šī pusgada. Tika atrastas nianses, kas darbībā jāuzlabo, piemēram, apvienota vecā un jaunākā periodika, kā arī īpaši padomāts par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

"Esam iegādājušies ratiņkrēslus tiem apmeklētājiem, kuriem ir kustību traucējumi, jo, jau faktiski gadu nostrādājot bibliotēkā, konstatējām, ka diezgan grūti ir cilvēkiem, kuriem ir grūtības pārvietoties, ir doties mūsu ekskursijās, jo tās ekskursijas ir tomēr stundu garas, pusotru stundu, un tie attālumi, kas jāveic mūsu lielajā ēkā, ir visai pamatīgi," stāsta Lamaša.

Bibliotēka piedāvās arī pilnīgi jaunus pakalpojumus, piemēram, Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra bibliotēkas lasītavu, interneta lasītavu, kur apmeklētāji brīvi varēs piekļūt dažādiem interneta resursiem, un atsevišķu telpu jauniešiem, kur uzzināt par izglītības iespējām Latvijā un ārzemēs un aprunāties ar karjeras speciālistiem. Jaunums bibliotēkā būs arī restorāns „Kleever”, kura nosaukums jau izraisījis Valsts Valodas centra neizpratni un diskusijas sabiedrībā.

Restorāna šefpavārs Dāvis Kancāns gaida tikšanos ar bibliotēkas apmeklētājiem.

"Ir noslēgusies prezidentūra, kur mēs esam prezentējuši latviešu virtuvi visai pasaulei, visiem garšoja, patika, tagad mums ir vēl lielāks izaicinājums priecēt jūs visus," teic šefpavārs Kancāns.

Šobrīd bibliotēka apmeklētājiem atvērta pēc vasaras darba laika. Restorāna atklāšanas svētki gaidāmi jūlija beigās, bet citi jaunie pakalpojumi parādīsies pakāpeniski otrā pusgada laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti