Kultūras ziņas

Mākslas galerija kā dzīvesveids

Kultūras ziņas

Kinooperators Jānis Eglītis debitē fotogrāfijā

Sola sākt atjaunot par graustu atzīto Arsenālu

Vasarā sola sākt atjaunot par graustu atzīto izstāžu zāli «Arsenāls»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai apturētu izstāžu zāles “Arsenāls” bojāeju, nekavējoties jāveic rekonstrukcijas un remonta darbi – teikts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājaslapā. Pēdējie rekonstrukcijas darbi teju 200 gadus senajā būvē, kas pirms dažiem gadiem atzīta par graustu, notikuši pirms 30 gadiem, un atjaunošanas plāniem līdz šim treknu svītru pārvilkušas finanšu krīzes. Šobrīd rit izstāžu zāles projektēšanas darbi, un vasarā solīts sākt pirmos būvdarbus. 

Atjaunota brūkošā fasāde, divtik lielāka izstāžu zāle, pastāvīgā ekspozīcija un 21. gadsimta prasībām atbilstošs muzejs – tāda nākotne tiek solīta vienai no Rīgas lielākajām izstāžu zālēm “Arsenāls” pēc ilgi gaidītās rekonstrukcijas. Patlaban rit projektēšana un bijušā armijas noliktavas pārbūve iecerēta divās kārtas. 

ĪSUMĀ

  • Šobrīd ēka iespēju robežās tiek uzturēta
  • Līdz šim darbi atlikti finansējuma trūkuma dēļ
  • Būvniecības pirmās kārtas laikā "Arsenāls" būs pieejams apmeklētājiem

 

Šobrīd ēka iespēju robežās tiek uzturēta

Kā pastāstīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktores vietniece krājuma darbā Iveta Derkusova, nav risināta neviena no problēmām, kas jau sākotnēji bijušas ēkā. 

“Šobrīd apmeklētājiem ir pieejama puse no 1. stāva, un tad būs pieejams faktiski viss pirmais stāvs. Tā kā mēs stāvam uz Torņa ielas un redzam “Arsenāla” garo ēku – tad visa šī garā apjoma izplētumā būs izstāžu un ekspozīciju telpas, kas būs pieejamas apmeklētājiem,” skaidroja Derkusova. 

Izstāžu zāle paplašinājumu iegūšot, rudenī aizvedot krājumu uz šobrīd vēl topošo muzeja krātuvju kompleksu Pārdaugavā. Pagaidām mākslas darbi šaurībā un neatbilstošos apstākļos gulst “Arsenāla” kreisajā spārnā. 

“Ēka, protams, iespēju robežās tiek uzturēta, lai mākslas darbi glabājas droši un muzeja darbība tiek veikta. Bet ir viena cita lieta – muzejs vienkārši neatbilst mūsdienīga muzeja prasībām. Un ir ļoti biežas situācijas, kad mēs to ļoti izjūtam – gan ar krājuma nenormālo situāciju, gan arī ar to, ka nav nodrošināta vides pieejamība,” akcentēja Derkusova. 

Neoficiāli izskanējis, ka “Arsenāls” varētu paplašināties arī, iegūstot telpas Pils laukumā 2, tomēr ''Valsts nekustamie īpašumi'', kuru valdījumā ir ēka, šīs ziņas nevar ne apstiprināt, ne noliegt. 

Līdz šim darbi atlikti finansējuma trūkuma dēļ

Jautājums par izstāžu zāles “Arsenāls” rekonstrukciju aktualizējies ik pa laikam. Jau pirms gandrīz 20 gadiem tika apstiprināts projekts. Savukārt 2015. gadā bažas par ēkas stāvokli pauda Nacionālā mantojuma pārvalde. Tajā pašā gadā pilsēta ēkai piešķīrusi arī grausta statusu. 

Valsts sekretāra vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš norādīja, ka šis nav vienīgais precedents. Viņš atgādināja, ka arī Rīgas cirka darbību nācās pārtraukt ēkas tehniskā stāvokļa dēļ. 

“Paldies dievam, “Arsenālam” ir izdevies izvairīties no šāda likteņa. Lai arī ēka ir sliktā stāvoklī, viņi tomēr visu šo laiku ir varējuši turpināt strādāt šajā ēkā,” teica Zariņš. 

“Valsts nekustamo īpašumu” attīstības pārvaldes direktors Jānis Ivanovskis-Pigits pieļāva – darbi atlikti galvenokārt finansējuma trūkuma dēļ. Taču būvprojekta izstrādei finansējums saņemts 2017. gadā un attiecīgi sākti priekšizpētes darbi, arhitektoniskās izpētes darbi un projekta uzdevuma izstrāde.  

Projekta realizācijai patlaban piesaistīti nepilni 2 miljoni eiro (1,9 miljoni eiro) – lielākā daļa ir valsts dotācija, savukārt 350 tūkstoši eiro – Kultūras ministrijas finansējums.

Pirmās kārtas būvdarbus, kuru laikā plānots atjaunot fasādi, un āra darbus cer sākt šovasar. 

“Būvprojektu otrajai kārtai plānojam pabeigt nākamā gada sākumā, un tad attiecīgi trīs mēnešu laikā sadarbībā ar Kultūras ministriju ir jāiesniedz informatīvais ziņojums Ministru kabinetam par iespējamiem finansēšanas modeļiem,” skaidroja Ivanovskis-Pigits. 

Viņš atzina, ka runāt par konkrētiem termiņiem šobrīd vēl pāragri.  “Ceram arī uz struktūrfondu piesaisti, iespējams, arī šajā plānošanas periodā līdz 2020. gada beigām. Ja nē, tad periods varētu atlikties vēl uz kādu laiku, uz nākamo plānošanas periodu,” bilda Ivanovskis-Pigits. 

Būvniecības pirmās kārtas laikā "Arsenāls" būs pieejams apmeklētājiem


Muzejs sola pirmās kārtas darbu laikā “Arsenāls” turpinās būt pieejams apmeklētājiem. 

“Šobrīd mēs esam plānojuši muzeja publisko darbību ar izstāžu apskates iespējām apmeklētājiem nepārtraukt. Līdz tam brīdim, kamēr nesāksies otrā kārta, kad būvdarbi no fasādes ienāks ēkas iekšienē un sāksies apjomīgā rekonstrukcija, līdz tam brīdim muzejs apmeklētājiem būs pieejams,” skaidroja Derkusova. 

Pagaidām finansējums pārbūves otrajai kārtai vēl nav piešķirts, nav zināmas arī aptuvenās aplēses, bet skaidrs ir tas, ka rekonstrukcijas darbi iekštelpās būs dārgāki. 

Šobrīd tiek meklēti risinājumi, kā ''Arsenālam'' turpināt būt atvērtam apmeklētājiem arī brīdī, kad Torņa ielā 1 iekštelpās notiks pārbūves darbi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti