Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Ilonu Liskovu par Covid-19 profilakses pasākumiem skolās

Rīta Panorāma

Intervija ar Inu Strazdiņu par jaunākajiem notikumiem pasaulē

Festivālā "LAMPA" pieteiktās tēmas no dzemdībām līdz kapu kultūrai. Intervija ar Ievu Moricu

Vairāk nekā 200 notikumi tiešsaistē un klātienē – sākas sarunu festivāls «Lampa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 2. līdz 5. septembrim visā Latvijā un pasaulē sesto reizi notiks sarunu festivāls “Lampa”. Četru dienu garumā vairāk nekā 200 festivāla notikumi bez maksas būs skatāmi tiešraidē festivāla mājaslapā un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā, kā arī piedzīvojams klātienē “Lampas” studijās Cēsīs, Rīgā un Rēzeknē.

Festivāls aicina visus, kam ir, ko teikt, un visus, kuri gatavi uzklausīt, iesaistīties vērtīgā domu apmaiņā, asināt prātu un paplašināt redzesloku, apgūstot neparastas, bet noderīgas prasmes un idejas ar virstēmu “Kopā”.

“Kad mēs pagājušā gada oktobrī izvēlējāmies šo vārdu “kopā”, mēs par to domājām mazliet savādāk – kopā, lai aizietu tālāk, lai izdarītu vairāk. Un šī perioda laikā jēdziens “kopā” ir mazliet mainījis savu nozīmi priekš mums – kopā strādāt, kopā mācīties, kopā dzīvot, kopā būt neskaidrībā, kopā meklēt risinājumus šajā ārkārtīgi sarežģītajā pasaulē. Man liekas, ļoti skaista un simboliska tā tēma ir izveidojusies,” atzīmē festivāla direktore Ieva Morica.

Sarunu festivāla "Lampa" direktore Ieva Morica par festivāla programmu
00:00 / 04:32
Lejuplādēt

Par spīti tam, ka pasaule ir mainījusies, konteksts ir mainījies, sarunas turpinās.

Tāpat kā pirmajā gadā “Lampas” aicinājums un vēstījums ir nemainīgs: mudināt cilvēkus interesēties par Latvijā un pasaulē notiekošo, stiprināt sarunāšanās kultūru un arī mudināt mūs visus uz individuālu izaugsmi, augšanu un mācīšanos mūža garumā,” norāda Morica.

“Lampas” programma – gan filozofiem, gan praktiķiem

Festivāla rīkotāji uzsver, ka “Lampa” ir domāta ikvienam, – programmā iekļauti pasākumi gan latviski, krieviski un angliski runājošajiem, gan tiem, kuri vēlas apgūt zīmju valodas pamatus. Savukārt “īpaši saistoša “Lampa” šogad būs praktiķiem,” uzsver organizatori. Līdztekus globāliem un šķietami neizsmeļamiem sarunu tematiem, kā demokrātija, vērtības, liberālisms, nacionālisms, būs iespēja gūt arī pavisam praktiskus ieteikumus labākai ikdienai, piemēram, kā rūpēties par redzi, kā būt “zaļiem:", kā palīdzēt sērojošam cilvēkam. Vecāki varēs piedalīties diskusijās par mobingu skolās un bērnu emocionālo veselību, par to, kā motivēt bērnu sportot, vai kā labāk sarunāties ar savu pusaudzi. Bet seniori dzirdēs ieteikumus, kā veiksmīgāk iekļauties darba tirgū.

Plašu tēmu spektru – izglītību, kultūru un mākslu, garīgo un fizisko veselību, ekonomiku un politiku, vidi un sabiedrību, tehnoloģijas – varēs izzināt gan diskusijās, sarunās, praktiskās darbnīcās un lekcijās, gan arī šovos, izrādēs, iesaistošās spēlēs un randiņos.

Glābt rupuci un piedzīvot īssavienojumu – “Lampa” jauniešiem

Īpaša programma arī šogad tiek veidota bērniem un jauniešiem. Skatuve “Īssavienojums”, kuras saturu sadarbībā ar festivālu veido paši jaunieši, piedāvā piecus pasākumus, kas skatāmi gan tiešraidē, gan klātienē “Splendid Palace” studijā Rīgā. Vai jauniešiem pietiek interesanta, izglītojoša satura par politiku un tās aktualitātēm sociālajos medijos un skolās?

Kāpēc Latvijas teātros ir tik maz jauniešiem saistoša repertuāra? Kā palīdzēt draugam, kurš saskāries ar garīgās veselības problēmām? Un vai mēs protam pieņemt dzīves sniegtās iespējas?

Diskusijās atbildes uz jauniem cilvēkiem svarīgiem jautājumiem meklēs aktīvisti no jauniešu vidus sadarbībā ar dažādu jomu ekspertiem, fondu atvērtai sabiedrībai “Dots” un “British Council” pārstāvniecību Latvijā.

Pirmo reizi “Lampas” vēsturē “Swedbank” pieteiks jaunu skatuvi “Save the Turtles”. Tajā dažādu jomu eksperti aktualizēs vides un ilgtspējas tēmu 8–14 gadus vecu bērnu auditorijā, četros pasākumos tiešraidēs demonstrējot, kā nelieli ikdienas ieradumi ikvienam no mums palīdz līdzdarboties planētas saglabāšanā. Jaunieši varēs ne tikai vērot pasākumus tiešsaistē, bet arī aktīvi iesaistīties interaktīvās diskusijās, līdzdarboties digitālajā meistarklasē, paust savu viedokli un uzdot jautājumus.

Kopā arī no tālienes – kopā skatīšanās vietas

Ievērojot visus drošības pasākumus, klātienē šogad notiks vairāk nekā puse festivāla notikumu. Apmeklētājus gaidīs klātienes studijas Rīgā (“Gaismas pils” studija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, “Splendid Palace” studija, “Swedbank” Izglītības studija Balasta dambī), Cēsīs (Vidzemes koncertzālē “Cēsis” un koprades mājā “Skola6”) un Rēzeknē (Latgales vēstniecībā “Gors”). Tāpat daži festivāla pasākumu rīkotāji apmeklējumam atvērs savus birojus, pagalmus un citas norises vietas.

Tomēr interesentiem jāņem vērā, ka vietu skaits būs ierobežots. “Lampas” studijas varēs apmeklēt, vai nu savu kārtu gaidot rindā un ievērojot distanci, vai reģistrējoties apmeklējumam iepriekš.

Informācija par pasākumu apmeklējuma iespējām atrodama festivāla mājaslapā pie katra pasākuma apraksta.

Vēl viens šī gada jaunums ir “Lampas” oficiālās kopā skatīšanās vietas visā Latvijā un citviet pasaulē. “Lampa” būs skatāma vairāk nekā 80 vietās visā Latvijā – no Liepājas līdz Balviem, no Bauskas novada līdz Mazsalacai, kā arī Vācijā un Lielbritānijā. Kopā skatīšanās vietas atrodamas “Lampas” kartē.

Pieejama un ērta ikvienam

Lai “Lampas” saturs būtu pieejams arī nedzirdīgajiem un vājdzirdīgajiem festivāla apmeklētājiem, daļai pasākumu tiks nodrošināts tulkojums zīmju valodā, un daļai tehnoloģiju uzņēmums “Tilde” nodrošinās reāllaika teksta transkripciju.

Lai neapjuktu plašajā “Lampas” piedāvājumā, festivāls piedāvā sastādīt savu programmu, izmantojot festivāla mājaslapā pieejamo rīku “Mana programma”. Tajā iespējams atlasīt pasākumus atbilstoši sev tīkamai kategorijai un vieglā, pārskatāmā veidā izveidot sev interesējošu pasākumu sarakstu.

Festivāla komandu veido fonds atvērtai sabiedrībai “Dots”, “Swedbank Latvija”, Cēsu novada pašvaldība, komunikācijas vadības aģentūra “Deep White”, reklāmas aģentūra “Armadillo” un “British Council” pārstāvniecība Latvijā. Festivāla norisi arī atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Atvērtās sabiedrības fondi, Eiropas kultūras fonds, Konrāda Adenauera fonds, kinoteātris “Splendid Palace”, Latvijas Nacionālā bibliotēka, kā arī uzņēmumi “Latvijas finieris”, “Enefit”, “DPD Latvija” un “Latvijas Valsts meži”. Festivāla tiešraidi nodrošina “LMT Straume” un “Telia Latvija”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti