Kultūras ziņas

Filmas vajadzībām rekonstruē Cēsu kaujas

Kultūras ziņas

Rīkotāji Dziesmu un deju svētkiem gatavi

Uz Rīgu pošas miera vēstneši - Berlīnes lāči

Uz Rīgu pošas 149 Berlīnes lāči - Vācijas dāvana Latvijas simtgadē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Berlīnes lāči, kas pārstāv Apvienoto Nāciju valstis un simbolizē mieru un saprašanos starp tautām, kopš 2002. gada sabijuši visos pasaules kontinentos un Latvijas simtgadei par godu būs apskatāmi Doma laukumā.

16 gadu laikā priecējuši apmēram 40 miljonus skatītāju visos pasaules kontinentos, 149 Berlīnes lāči pošas uz Rīgu un pēc nedaudz vairāk nekā 2 nedēļām būs skatāmi Doma laukumā.

Šī ir lāču kompānijas pirmā vizīte Baltijā, un tā ir Vācijas dāvana Latvijas simtgadē, turklāt tiek rīkota arī ar labdarības mērķi. Šī ir arī pirmā Rietumeiropas izstāde, kas tikusi ielaista Ziemeļkorejā. Turklāt dāvanu maisā tas nav viss – pēc maijā pieredzētā Marisa Jansona un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncerta gaidāmas vēl vairākas līdzīgas muzikālas satikšanās.

25.jūnijā uz dažām stundām Bērnu slimnīcas pagalmā varēja sastapt vienu no Berlīnes lāču saimes krāsainajiem ķepaiņiem, kura 149 kolēģi pošas uz Rīgu, lai no 12. jūlija sešas nedēļas rotātu Doma laukumu. Divmetrīgo lāci, kas pastāvīgi mīt Āgenskalna ģimnāzijā un kuram uz vēdera redzamas Mazirbes ainavas, 2002. gadā apgleznojis mākslinieks Aleksejs Naumovs. Kopš tā laika viņš savu darbu redzējis tikai vienu reizi.

“Es priecājos, ka krāsas ir tikpat spilgtas un neviens nav neko uzkrāsojis pa virsu,” atzīst mākslinieks. “Un prieks, ka viņš te stāv stūrī, bērni nāk – viņi pieskrien, kad gāju, bija kādi pieci bērni apķērušies, tas bija tā ļoti sirsnīgi un forši.”

Berlīnes lāči-miera vēstneši viesojušies Kubā, Japānā un pat Ziemeļkorejā, un to pirmā vizīte Baltijā ir Vācijas vēstniecības dāvana Latvijai simtgadē.

“Dzimšanas dienā parasti tiek dāvinātas dāvanas. Taču, ja tā ir liela un apaļa jubileja, tad saņem īpašu dāvanu,” pastāstīja Vācijas Federatīvās Republikas vēstnieks Latvijā Rolfs Šute. “Mēs ilgi domājām, kas tas varētu būt. Šogad, protams, ir arī daudzi koncerti ar slaveniem vācu orķestriem un latviešu solistiem, bet kāda varētu būt dāvana, kas pieejama ikvienam? Un tā nonācām pie šīs idejas – tos var apmeklēt dienu un nakti bez maksas. Un izstāde nav domāta šaurai grupai. Ārlietu dienestā  es darbojos 37 gadus, un man tas ir lielākais projekts, kādā jebkad esmu bijis iesaistīts.”

Projektam ir arī labdarības mērķis – kopā ar Bērnu slimnīcas fondu šādā veidā tiks vākti ziedojumi, lai palīdzētu slimiem bērniem, kuru ārstēšanu valsts neapmaksā. Fonda ieskatā tā ir arī iespēja kārtējo reizi izgaismot šo problēmu, kuras risināšana pagaidām gulstas uz sabiedrības līdzjūtību.

Detalizētāk stāsta Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja:  “Bērnu slimnīcas fonda pagājušā gada pieredze rāda, ka mēs izlietojām šim mērķim gandrīz pusmiljonu eiro, un tas nozīmē, ka šī vajadzība ir ļoti liela. Tās ir gan onkoloģiskas saslimšanas, gan smagas alerģijas, gan kardioloģiskas problēmas bērniem.”

Taču ar šo labdarības izstādi Vācijas dāvanu saraksts Latvijas simtgadē nebeidzas. Pēc Marisa Jansona un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncerta maijā mūs gaida vēl vairākas muzikālas satikšanās.

“Rudenī ar diviem koncertiem Rīgā un vienu Liepājā viesosies Leipcigas Gaeandhaus orķestris ar tā jauno diriģentu Andri Nelsonu un solisti Kristīni Opolais,” nākotnes plānus ieskicē Rolfs Šute. “Un vēl īpašs notikums ir Berlīnes “Koncerthaus” orķestra koncerts, kas notiks mūsu nacionālo svētku ietvaros – 28. septembrī.” Šis orķestris Latvijā uzstāsies Lielajā Ģildē kopā ar Ivetu Apkalnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti