Upītē otro reizi svinēs nemateriālā kultūras mantojuma svētkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

4. decembrī Balvu novada Šķilbēnu pagasta Upītē otro reizi tiks svinēti nemateriālā kultūras mantojuma svētki "Gūdi", informēja Nemateriālās kultūras mantojuma centra "Upīte" direktors Andris Slišāns. Atzīmējot trīs gadu jubileju kopš Upītes kultūrtelpas iekļaušanas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, svētkos tiks pateikts paldies šīs puses nemateriālās kultūras veicinātājiem, atbalstītājiem un līdzjutējiem.

Upītes kultūrtelpa, kas pirms trīs gadiem tika iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, ir daļa no vēsturiskā Abrenes apriņķa un unikāla ar saglabāto un dzīvo Ziemeļlatgales latviešu (latgaliešu) kultūras mantojumu, tradīcijām un valodu. Upītes kultūrtelpas sākums ir 20. gadsimta 30. gadi, bet 40.–50. gados, veidojoties kolhoziem, tika radīts iedīglis Upītes ciemam, kas atrodas centrā vecajai kultūrtelpai, ko veido lielie ciemi.

Upīte ir pazīstama gan ar Ziemeļlatgalei raksturīgā folkloras mantojuma glabāšanu un aktīvu popularizēšanu, tā ir dzejnieka un novadpētnieka Ontona Slišāna darbības vieta, kā arī mūsdienās Upīte ir viena no aktīvākajām latgalisko notikumu vietām Latvijā, rīkojot vecāko latgaliešu dzejas un mūzikas festivālu "Upītes Uobeļduorzs", starptautisko folkloras festivālu "Lipa kust" un citus notikumus.

Lai godinātu šīs kultūrtelpas kopējus, veicinātājus, atbalstītājus un līdzjutējus, otro reizi Balvu novada Upītē tiek rīkoti vērienīgie svētki "Gūdi", kuros savīsies tradicionālais ar mūsdienīgo gan mutvārdu un amatniecības, gan kulinārajā Upītes kultūrtelpas mantojumā. Svētku koncertā 4. decembrī pulksten 17.00 piedalīsies operdziedātājs Dainis Skutelis, folkloras kopa "Upīte", grupa "Unknown Artist", ģitāras virtuozs Rihards Krilovs un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas studentu projekts "Ethno+Jazz", bet koncertu vadīs dzejniece un māksliniece Evika Muizniece.

Svētkus atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti