Unikāls koka konstrukciju objekts – Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja laivu māja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau labi redzamas aprises laivu mājai, kas nākotnē ļaus drošā vietā glabāt restaurētās laivas, kas atrodas Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja krājumā. Laivu mājas atklāšana apmeklētājiem paredzēta šī gada vasarā. Projektu izdevies īstenot, pateicoties Eiropas Savienības (ES) Jūrlietu un zivsaimniecības fonda līdzfinansējumam.

Unikāls koka konstrukciju objekts – Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja laivu māja
00:00 / 04:19
Lejuplādēt

Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja direktors Artūrs Tukišs stāsta, ka laivu mājas projekts ir ilgi lolota ideja, jo par to domājis jau pirmais muzeja direktors Andrejs Šulcs, kad sāka veidot laivu kolekciju: "Bija ideja, ka būs lielāka māja, kur laivas atradīsies vienkopus. Tās, kas tika uzbūvētās, tās bija pagaidu ēkas. Ir pienācis tas brīdis, kad, pateicoties ES fondu atbalstiem, mēs esam pie finiša taisnes, lai varētu šeit novietot visu mūsu laivu kolekciju.”

Laivu māja nebūt nav parasta novietne, bet gan mūsdienīga dizaina konstrukcija, kas ļaus apmeklētājiem klātienē apskatīt laivas zem jumta, muzeja direktors stāsta: „Arhitektei Ijai Rudzītei bija uzdevums apvienot autentisko muzeja vidi ar šīm senlaicīgajām, vecajām ēkām, lai jaunā laivu māja neizlektu ārā no kopējās ainas. Tas ir izdevies, jo

šeit ir unikāla koku konstrukcija, kas sastāv no iespaidīgiem koka baļķiem, kādu Latvijas mežos drīz varbūt vairs nebūs.

Te mēs to varam redzēt, un redzams mazliet arī industriālais stils ar metāla skavām, kas satur visu kopā. Tas ļoti iederas muzeja atmosfērā.”

Stāstot par īstenoto ieceri, Ventspils muzeja direktora vietnieks un pētnieks Armands Vijups saka, ka tagad Piejūras muzejā ir tapušas tādas kā koka katedrāles: „Liels paldies Jūrlietu un zivsaimniecības fondam un Lauku atbalsta dienestam, kuru projektu konkursā mēs ieguvām finansiālu atbalstu, lai laivu māju īstenotu. Izmaksas ir apjomīgas – vairāk nekā 400 tūkstoši eiro.

Divas koka "katedrāles" uzceltas – tas laikam ir lielākais koka konstrukcijas objekts, kas ir tapis, iespējams, pat pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.”

Cita projekta ietvaros jau izdevies restaurēt arī visas muzeja kolekcijā esošās laivas, kas ļaus unikālos laivu eksponātus apskatīt arī nākamajām paaudzēm. Piejūras brīvdabas muzeja direktors atklāj: „Unikāls eksponāts ir Oskara laiva no kinofilmas, tā ir lašu laiva.”

Laivu mājā būs arī balkons, no kura varēs izpētīt dižāko no muzeja eksponātiem – kuteri „Vienība”. Pie dienvidu mola Ventspilī var apskatīt vēl divus kuģus un muzeja eksponātus. Iecerēts, ka laivu māju apmeklētājiem atvērs jau šajā vasarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti