Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

BKUS Vecāku mājai – 5 gadi

Vieta, kur vienmēr spīd saule – Saules muzejs

Saules muzejā izgaismo gan saules astronomisko, gan mitoloģisko pusi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas raidījums "Rīta Panorāma" turpina apmeklēt Latvijas muzejus. Šoreiz ceļš ved uz Vecrīgu, kur jau vairākus gadus darbojas Saules muzejs.

Kādreiz cilvēki uzskatīja, ka saule riņķo apkārt zemei. Bija jāpaiet vairākiem gadsimtiem, kamēr zinātniekiem izdevās pierādīt pretējo.

Saules muzejs ir vieta, kur var iepazīties gan ar zemei vistuvākās zvaigznes astronomisko, gan ar mitoloģisko pusi. Muzejā aplūkojamas arī aptuveni 500 saules figūriņas no dažādām pasaules valstīm.

"Ideja radās jau pasen - 90.gadu beigās, kad muzeja autore Portugālē bija iegādājusies mazu saules kuloniņu. Kopš tā laika viņa sāka pamazām krāt saules. Laika gaitā sakrājās tik daudz, ka bija vēlme dalīties ar citiem, lai saule dod savu pozitīvo enerģiju visiem cilvēkiem. Tā arī radās muzejs," stāsta Saules muzeja gide Olga Savina.

Tagad mazās saulītes izkārtotas kārtīgā ekspozīcijā. Katra tauta savu sauli attēlo nedaudz citādāk. "Tā kā bez saules nav iedomājama dzīvība, tad katrā valstī un katrā kultūrā jau no seniem laikiem saulei vienmēr ir bijusi ļoti liela nozīme. Gandrīz katrā valstī ir saules kults, vairāk vai mazāk eksistējošs," norāda Olga Savina.

Arī Latvija nav izņēmums - pat mūsu valsts ģerboni rotā saule. "Latviešu mitoloģijā saulei vienmēr bijusi liela nozīme. Mūsu senči vienmēr ir pieturējušies pie saules ritējuma un dzīvojuši pēc saules kalendāra. Mūsu tradīcijās ir sastopamas ļoti daudzas saules zīmes. Tās ir redzamas gan tautas tērpos, gan rotaslietās, gan sadzīves priekšmetos," uzsver Olga Savina.

Muzeja apmeklētāji var ne vien apskatīt dažādās saules ar savām acīm, bet arī izveidot savu personīgo. "Mums ir mazās ģipša saulītes, ko apmeklētāji saņem dāvanā, un katrs var radošajā darbnīcā apgleznot ar krāsām, kā pašam patīk, un pēc tam paņemt to līdzi," norāda Saules muzeja gide Olga Savina.

Saules muzeju ar lielu interesi apmeklē gan skolēni, gan arī pieaugušie. Tā kā tas atrodas Vecrīgā, populārs tas ir arī ārvalstu tūristu vidū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti