Sansusī Rīgā, Ziedoņa trioletas un Vasks Cēsīs. Iesaka Gunda Vaivode

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Kilograms kultūras" žūrija tiekas, vērtē, diskutē, pamanot nozīmīgas kultūras norises. Lai tas nepaliktu tikai žūrijas sarunu lokā, piedāvājam arī jums ielūkoties, kas ievērības vērts kultūrā šonedēļ. Iesaka žūrijas pārstāve Gunda Vaivode.

1. Cēsīs “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” 

Neticami, bet fakts, ka Vaska mūzikai veltīts festivāls notiek pirmo reizi. Divi koncerti jau izkanējuši, un klātesošie, komponistu ieskaitot, ir no tiesas apmierināti. Nešaubos, ka Pētera Vaska sens draugs mūzikā – somu diriģents Juha Kangass (starp citu, Lielās Mūzikas balvas laureāts!) noslēdzošo vakaru padarīs īpašu. 28. aprīlī viss sāksies jau plkst. 16.00 ar Kristīnes Želves dokumentālo filmu „Musica Serena”, tad pirmskoncerta sarunas un plkst. 19.00 pats koncerts. Skanēs divi opusi, mani favorīti Pētera Vaska daiļradē: Gidonam Krēmeram rakstītais Vijoļkoncerts „Tālā gaisma”, kurā solēs Zviedrijā dzīvojošais brits Hugo Tičati, un vēsturiskajā 1991.gadā rakstītā simfonija „Balsis”. Ja Sinfonietta Rīga mūziķiem izdosies atkodēt Vaska dziļi personīgo attieksmi pret dzīvību, mūžību un sirdsapziņu, tad tas būs emocionāls augstspriegums, jo Kangasam šī simfonija ir veltīta un to viņš jūt kā savu ādu. Norises vieta: Vidzemes koncertzāle "'Cēsis". 

2. Pasaules kino festivāls

“Komiskais nodoms” jeb kā es pārstāju krist depresijā dokumentālo filmu dēļ un iemācījos smieties par dzīvi”. Tā mums sola Rīgas Pasaules filmu festivāla (25. -29. aprīlis) organizētāji no "Kino Bize", kas sarūpējuši ne vien filmas, bet arī lekcijas un diskusijas. Humors un asprātība, kas ir festivāla pamattēma, mums ir vajadzīgi kā es ēst arī ikdienā.. Skatāmies kino un tad redzam, kur paši atrodamies!

3. Trioletas. Ziedonis un mūzika

VEF kamerzāle lēnām sāk pieradināt cilvēkus. Ne jau tos, kuri tur kaut ko svin, bet tos, kuri šajā plašajā kolonāžu telpā, kas iekārtota kā mājas salons, mēģina sadzirdēt kamermūziku. Trīs lieliski mākslinieki – flautiste Dita Krenberga, Inga Sunepa (čells), Juris Žvikovs (klavieres) piedāvā programmu, kas ir veltījums Latvijai un Imantam Ziedonim. Būs daudz latviešu mūzikas, būs arī Haidns (un veltījums Haidnam), būs Pjacolla, paši mūziķi lasīs dzeju, koncertu vadīs “Klasikas” balss Liene Jakovļeva. 

4. Sansusī – Rīgā!

Festivāls Susējā kļuvis par tik kārotu vasaras galapunktu, ka visiem gribētājiem sāk nepietikt vietas. Tur būt ir ne tikai vērtīgi (skan laba mūzika kvalitātīvā izpildījumā), bet arī stilīgi. Tūlīt notiks mēģinājums iedzīvināt Sansusī filiāli Rīgā “Tu jau zini Kur”, Tallinas ielā 10. Šajā radošajā kvartālā 27. aprīļa vakarā no plkst. 19.00 muzicēs poļu kontrtenors, būs pianistu kaujas (Egliņa pret Plešanovu), būs nākotnes arheologi un pēcpusnakts diskotēka (Buravickis).

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti