Sākas Marijas Magdalēnas baznīcas rekonstrukcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

30. maijā sākušies nopietni Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcas restaurācijas darbi, kurus plānots pabeigt šī gada novembrī.

Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas draudzes prāvests Andris Kravalis skaidro, ka lēmums par remontdarbu nepieciešamību pieņemts, jo ēka ir kritiskā tehniskā stāvoklī. Turklāt pēdējo reizi remontdarbi Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā notikuši laikā no 1924. līdz 1939. gadam.

Kopējās projekta izmaksas ir 327 429,56 lati, no kuriem ERAF finansējums veido 163 682,04 latus jeb 49,99% un pašu līdzfinansējums ir 163 747,52 lati jeb 50,01%.

Aizvadītā gada 4. maijā tika noslēgts līgums ar Eiropas Reģionālās attīstības fondu (ERAF) par finansējuma piešķiršanu projekta „Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas Romas katoļu baznīcas ar vēsturisko ēku kompleksu atjaunošana, saglabāšana un sociālekonomiskās izmantošanas nodrošināšana”.

Kā stāsta Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcas projekta vadītāja Elita Arbidāne, projekta īstenošana notiek divos posmos. Pirmajā posmā notika baznīcas ēkas un kompleksa kultūrvēsturiskā izpēte, konservācija un inventerizācija, kas sākās 2012. gada oktobrī un noslēdzās 2012. gada decembra otrajā pusē. Izpēti baznīcas pagrabos un blakus esošā kompleksa pagrabos veica SIA “Arhitektoniskās izpētes grupa” (AIG).

Arhitekts Ilmārs Dirveiks no AIG pastāstīja, ka izpētes laikā speciālistu grupa atraka vairākas kapenes. Pagrabos izrakumos atrada arī dažādus skeletu fragmentus, identificējot vismaz 18 indivīdus. Vienā no pagrabiem izdevies atrast 15. gadsimta ēkas fragmentu no viduslaiku sieviešu cisterciešu klostera, bet sānu kapenēs atrakts neliels baznīcas velves ķieģelis, uz kura var redzēt nelielu gleznotu augu fragmentu.

I. Dirveiks cer, ka zem baznīcas izrakumi vēl būs, jo nav arī īsti skaidrs, kāds bija baznīcas sākotnējais apjoms. Visdrīzāk, sākumā baznīca bija šaura, bez sānu jomiem. Taču par to vēl jāpārliecinās. Tāpat I. Dirveiks cer, ka būs iespējams turpināt kapeņu izpēti, lai gan vienlaikus apzinās, ka visu uzzināt nav iespējams.

Pēc izpētes darbu noslēgšanās, 8. maijā tika noslēgts līgums ar būvnieku SIA „Newcom Construction” par projekta otro posmu jeb rekonstrukcijas darbu veikšanu. Neskatoties uz to, AIG arī rekonstrukcijas laikā turpinās pārraudzīt, lai būvdarbi notiktu saskaņā ar tehnisko projektu un iepriekš veikto izpēti, stāsta E. Arbidāne.

29. maijā saņemta būvatļauja un darbi sāksies ar jumta un fasādes atjaunošanu, bet pēc tam sekos arī logu restaurācija un grīdas nomaiņa. Būvdarbus plānots beigt novembra otrajā pusē, bet galīgais projekta termiņš ir 2014. gada 1.ceturksnis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti