Kultūra

Nevis raganu medības, bet atklāta saruna: Dokumentālā filma «Lustrum»

Kultūra

Trešdien būs traģikomēdijas "Klubs Paradīze" pirmizrāde

Latvijas pārstāvji plūc laurus dažādos starptautiskos konkursos

Režisore Lizete Upīte: Man bija svarīgi izveidot sajūtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šī nedēļa bijusi sevišķi bagātīga – saņemtas ziņas par veselām trim latviešu jauno mākslinieku uzvarām dažādos konkursos. Animācijas filmu festivālā Norvēģijā “Grand Prix” saņēmusi jaunā režisore Lizete Upīte, kura atzīst – viņai svarīgi bijis izveidot filmas sajūtu. Savukārt baleta konkursā Francijā zelta medaļu izcīnījusi Laura Grieta Grīnberga, bet koru konkursā Dienvidkorejā laurus plūcis Garkalnes novada koris “Pa saulei”.

Baletā Laura Grieta ir kopš divu gadu vecuma, kad sāka iet baleta studijā, šobrīd viņa ir Rīgas Horeogrāfijas skolas otrā kursa audzēkne. Jau iepriekš viņai bijušas godalgas vairākos starptautiskos festivālos, bet 1.vieta un Zelta medaļa Grases jauno izpildītāju konkursā Francijā ir ļoti īpašs sasniegums.

“Sākumā es, protams, neko nesapratu, man bija ļoti liels šoks, jo es nedomāju sagaidīt vispār nekādus rezultātus. Es vairāk domāju par to, cik lielu pieredzi es varētu iegūt. Bet, protams, biju ļoti priecīga, uzkāpjot uz skatuves un paklanoties žūrijai. Es nespēju noticēt. Man bija ļoti patīkamas sajūtas,” ar piedzīvoto dalās Laura Grieta Grīnberga.

“Mana skolotāja teica, ka šī bija mana labākā reize, dejojot “Arlekinādes” variāciju. Es arī pati jutu, ka dejojot to ļoti izbaudu. Varbūt tas viņiem arī iekrita acīs.”

Līdzās minētajai Arlekinādes variācijai Laura Grieta Grīnberga konkursā dejoja arī “Odeliskas” variāciju, kā arī laikmetīgo deju. Konkurss noritēja trīs kārtās, un visām līdzi sekoja arī jaunās baletdejotājas skolotāja Zane Lieldidža-Kolbina.

“Pirmkārt es biju laimīga, kad redzēju, ka tas darbs, ko esam ieguldījušas kopā, ir attaisnojis sevi. Ka tiešām Laura nodejoja ļoti skaisti. Nu tad, kad sāka ziņot tās vietas, tad, protams, sāka uzreiz sirds trīcēt… Bet, protams, ka galu galā prieks un laime bija, ka viss kopējais darbs ir novērtēts,” stāsta pedagoģe.

“Mums, baletdejotājiem, ir katram savas dotības. Nu, pieņemsim, vienam lēciens, vienam grieziens, vienam liels solis. Grietiņai ir no dabas ļoti labs grieziens. Un vēl tā fantastiskā spēja – uz skatuves saņemties un to aktierisko parādīt! Tie ir divi viņas ļoti lieli plusi,” uzsver Lieldidža-Kolbina.

Laurai Grietai Grīnbergai pašai pie sirds tuvāk ir klasiskais balets, ar laikmetīgo deju viņa vairāk ir uz “jūs”.

“Es ne līdz galam izjūtu laikmetīgo deju, tāpēc ka tur ir pilnīgi citi muskuļi attīstīti. Vispār man ir grūti to izjust, es tomēr pieturos pie tās klasiskās dejas, ko es daudz vairāk izjūtu,” skaidro Grīnberga.

Viena no dejotājas favorītēm baleta mākslā ir slavenā baleta prīma Svetlana Zaharova. Laura Grieta bieži apmeklē arī mūsu Baltā nama izrādes un nākotnē arī pati sevi ļoti labprāt redzētu uz Nacionālās operas skatuves.

Līdzās Lauras Grietas Grīnbergas zeltam šonedēļ ļoti priecēja arī animācijas filmu režisores Lizetes Upītes panākumi Fredrikstādes animācijas festivālā Norvēģijā. Viņa par savu debijas īsfilmu “Nakts pastaigas” saņēma “Grand Prix”.

Lizete Upīte izglītojusies Baltijas mediju skolā Igaunijā, studējusi arī Latvijas Mākslas akadēmijā un animācijas režijas skolā Francijā. Studijā “Atom Art” režisore cītīgi strādā pie savas nākamās filmas – Latvijas un Francijas kopražojuma “Rīgas ceriņi”:

“Es to nosaukumu izvēlējos kā brīnišķīgu kontrastu pret tēmu. Filma ir par smakas ietekmi uz cilvēku. Kā mēs reaģējam. Jo tik bieži mēs nezinām, kā reaģēt, jo nav nekādu noteikumu. Un vai tas ir normāli kaut ko tā kā otram teikt vai labāk neteikt,” par “Rīgas ceriņiem” stāsta Upīte.

“Filmas saistībā esmu intervējusi cilvēkus Rīgā, kuri dalās savos pārdzīvojumos ar smaku. Visa tā filma balstīta uz īstām intervijām, ko mēs pēc tam no jauna ierakstījām ar aktieriem. Tā būs traģikomiska filma,” saka režisore.

.

“Rīgas ceriņi” vēl tikai top, bet nopietnu ievērību jau izpelnījusies Lizetes Upītes debijas īsfilma Kadrs no īsfilmas “Nakts pastaigas”. Tik tikko Fredrikstādes animācijas festivālā Norvēģijā žūrija tai piešķīra ''Grand Prix''.

“Žūrija nosauca “Nakts pastaigas”. Es biju pilnīgā šokā! Tas ir baigais pagodinājums, ka tavu filmu izvēlas. Un žūrija tik ļoti juta līdzi visiem varoņiem un visām sajūtām, jo man bija ļoti svarīgi izveidot to sajūtu.

Tā nav tāda filma, kurā tur pēkšņi baigais "action" notiek, un pēkšņi izlien kaut kas no meža. Nē, tu drīzāk ieej tādā sajūtā par pastaigu mežā un izej laukā,” priecīgo notikumu komentē Lizete Upīte.

Filma ieved skatītāju noslēpumainā atmosfērā, ar tās tēliem var ļoti labi identificēties, un filmā ir izcila skaņas partitūra, ko veidojis Ģirts Bišs.

Arī Latvijā filma “Nakts pastaigas” piecās kategorijās nominēta kino balvai “Lielais Kristaps”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti