Kultūras ziņas

Jūrmalā izveidoti jauni pastaigu maršruti

Kultūras ziņas

Meklē 2020. gada vārdu, nevārdu un teicienu

Kad pabeigs "Nākotnes namu"?

Okupācijas muzeja «Nākotnes nama» celtniecību plāno pabeigt pavasarī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kopš 2018. gada, kad sākās Latvijas Okupācijas muzeja renovācija un tā piebūves jeb “Nākotnes nama” celtniecība, objekta nodošanas termiņi ir atlikti jau vairākkārt. Sākotnēji kompleksu bija paredzēts pabeigt aizvadītā gada vasarā, pēc tam – gada nogalē, bet tagad – šī gada pavasarī. Ja vien nebūs neparedzētu apstākļu – piebilst būvnieki un objekta pasūtītājs “Valsts nekustamie īpašumi”.

Jautājums par Okupācijas muzeja ēkas renovāciju un pat nojaukšanu bija aktuāls gadiem ilgi. Gaidot savas mītnes atjaunošanu, muzejs nu jau deviņus gadus atrodas citā mājvietā un trīs no tiem pacietīgi gaida, kad noslēgsies ēkas renovācija. Tās gaitā tiek īstenots pirms 20 gadiem arhitekta Gunāra Birkerta izstrādātais arhitektoniskais komplekss “Nākotnes nams”.

“Faktiski tā ideja, kas tiek realizēta ar šo projektu, ir – no tumšās vēstures pagātnes un vecās, iepriekšējās ēkas uz gaišo nākotni.

Jaunajā “Nākotnes namā”, jaunajā piebūvē būs granīta plāksnes, kas noslēgsies uz Grēcinieku ielas pusi ar stiklotu fasādi,” skaidroja VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Objektu ekspluatācijā bija plānots nodot 2020. gada vasarā, pēc tam nodošanas termiņš bija aizvadītā gada nogale, tomēr būvniecība joprojām rit pilnā sparā.

Renārs Griškevičs norādīja: “Covid-19 pandēmijas izraisītie ierobežojumi ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā veica savas korekcijas. Gan granīta plākšņu, gan stikla elementu dēļ – tādēļ, ka tās nevarēja laicīgi piegādāt no ražotāja, – ir aizkavējumi termiņos. Bija nelielas izmaiņas arī pašā Okupācijas muzeja ekspozīcijā, un arī tas veica nelielu kavējumu termiņā.”

“Valsts nekustamie īpašumi” un pārbūves īstenotāji “Skonto būve” “Nākotnes namu” plāno pabeigt 2021. gada aprīlī.

Piebilstot – ja neradīsies vēl kādi neparedzēti apstākļi.

Paralēli nama celtniecībai līdzās tam tiek veidots mākslinieka Kristapa Ģelža, arhitektes Ilzes Miķelsones un sonologa Voldemāra Johansona izstrādātais piemiņas memoriāls “Vēstures taktīla”. Tā būs kā granīta siena ar padomju režīma upuru atmiņu simboliem.

Līdzās “Nākotnes nama” būvdarbiem aktualizējies arī jautājums par Strēlnieku laukuma labiekārtošanu, kas nav veikta kopš padomju okupācijas gadiem. Daļa laukuma pieder valstij, daļa pašvaldībai. “Valsts nekustamo īpašumu” un Rīgas domes šobrīd panāktā vienošanās paredz kopā renovēt pusi laukuma, bet otru pusi pašvaldība sola sakārtot pati tuvāko gadu laikā.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Inese Andersone (“Jaunā Vienotība”) stāstīja, ka 2021. gadā plānots īstenot metu konkursu, kas varētu noslēgties rudenī. Savukārt laukuma būvniecība varētu sākties 2022. gada vasaras sezonā un noslēgties 2023. gadā.

Kopējās “Nākotnes nama” izmaksas ir gandrīz 10 miljoni eiro. Savukārt pie ēkas esošā laukuma daļas sakārtošana izmaksās vairāk nekā pusmiljonu, no tā 90% segs Eiropas struktūrfondu līdzekļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti