Notiks ikgadējie Jesajas Berlina dienas pasākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

4.jūnijā notiks ikgadējās Jesajas Berlina dienas pasākumi, kas tiek rīkoti, lai godinātu izcilā domātāja, ideju vēsturnieka un rīdzinieka Jesajas Berlina piemiņu. Jesajas Berlina diena tiek rīkota jau sesto reizi.

Jesaja Berlins dzimis Rīgā 1909.gada 6.jūnijā, vēlāk kļūstot par vienu no pasaules ievērojamākajiem 20.gadsimta domātājiem un liberālās domas paudējiem, kurš vienmēr ir atzinis savu saikni ar Rīgu. Šogad apritēs 105 gadi kopš viņa dzimšanas. Jesajam Berlinam veltīto pasākumu mērķis ir godināt šī izcilā domātāja piemiņu, kā arī diskutēt par viņa aizstāvētājām vērtībām: plurālismu, liberālismu, iecietību un personīgo brīvību.

Šī gada Jesajas Berlina dienas visaptverošā tēma ir indivīda privātuma, jauno tehnoloģiju un nacionālās drošības interešu kolīzija. Jesajas Berlina biedrības pārstāvis Roberts Kotrels norāda, ka Berlins savos darbos nošķir "pozitīvo brīvību" (uz kaut ko, kaut kā vārdā) un "negatīvo brīvību" jeb brīvību no iejaukšanās, kas ir līdzīgs tam, ko mēs dēvējam par privātumu. "Mēs - Eiropā un Ziemeļamerikā - esam pakārtojuši privātumu nacionālās drošības interesēm, tādējādi mazinot indivīda brīvību. Vai tas ir labi? Vai privātuma beigas ir neizbēgamas politisku un tehnoloģisku iemeslu dēļ? Kā mainīsies mūsu dzīve? Vai mums par to būtu jāuztraucas?" norāda Roberts Kotrels.

Jesajas Berlina dienu atklās jauniešu debates "Privātums ir miris", kam sekos ekspertu diskusija par novērošanu un brīvību, kā arī dokumentālās filmas "Escaping Riga" seanss. Ikgadējo Jesajam Berlinam veltīto piemiņas lekciju lasīs Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Pasākuma goda patronese ir bijusī Latvijas valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Jesajas Berlina dienas pasākumi notiks angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace". Pasākumu apmeklējums ir bezmaksas, tomēr ierobežotā vietu skaita dēļ pasākuma rīkotāji savu dalību aicina reģistrēt šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti