Ar lekciju un dokumentālo filmu Rīgā atzīmēs Jesajas Berlina dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

13. decembrī norisināsies brīvības filozofam un slavenam rīdziniekam veltīts pasākums – ikgadējā Jesajas Berlina diena. Pasākuma centrālo notikumo – ASV vēsturnieka un Prinstonas Universitātes profesora Stīvena Kotkina (Stephen Kotkin) lekciju “Pagrieziena punkti: vakardienas un rītdienas pasaule” – būs iespējams klausīties gan klātienē kinoteātrī "Splendid Palace", gan arī skatīties LSM.lv tiešraidē.

Profesors Stīvens Kotkins (1959) ir viens no ievērojamākajiem amerikāņu vēsturniekiem, autors vairākām grāmatām par Padomju Savienību un tās vadītājiem. Daudz pētījis staļinisma laikmetu un tālaika sabiedrības dzīvi. 2014. un 2017. gadā iznākuši divi no trim apjomīgās Staļina biogrāfijas sējumiem, un pirmais no tiem iekļuvis prestižās Pulicera balvas finālistu sarakstā. Prinstonas Universitātē pasniedz kursus par moderno autoritārismu, pasaules vēsturi un Padomju Savienību.

Stāstot par savu gaidāmo lekciju, Stīvens Kotkins uzsver Jesajas Berlina intelektuālo ieguldījumu brīvības aizstāvēšanā un vienlaikus uzdod virkni jautājumu – “Kā mēs varētu aizstāvēt brīvību mūsdienu pasaulē? Vai mūsu pasaule kļūst sliktāka? Vai un kā varam mācīties no vēstures? Kas ir brīvības izplatīšanas vai iegrožošanas noteicošie faktori – toreiz un tagad? Kā mēs varam izskaidrot Latvijas neatkarību un brīvību? Vai vēsturē pastāv pagrieziena punkti, ieskaitot tos, kas par tādiem nekļuva? Un vai mums ir lemts dzīvot pasaulē, kurā dominē varas politika?”

Jesajas Berlina diena norisināsies kinoteātrī “Splendid Palace”. To plkst. 17.00 atklās amerikāņu režisores Džuditas Veksleres jaunākā dokumentālā filma “Jesaja Berlins: brīvības filozofs” (2018). Filma vēsta par Jesajas Berlina dzīvi un tās svarīgākajiem brīžiem, kas ietekmēja viņa intelektuālo attīstību. Filma veidota, izmantojot  arhīva materiālus un ierakstus, kā arī intervijas ar Berlina biogrāfu Maiklu Ignatjevu, literāro redaktoru Henriju Hārdiju, pianistu, rakstnieku Alfrēdu Brendelu un daudziem citiem. Pasākuma otrajā daļā, plkst. 18.30 – Stīvena Kotkina Jesajas Berlina  piemiņai veltīta lekcija. 

Pasākumi norisināsies angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Jesajas Berlina dienu rīko Fonds atvērtai sabiedrībai “Dots” sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un ASV vēstniecību Latvijā. Pasākuma norisi atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti