VIDEO: Prinstonas Universitātes profesora Stīvena Kotkina lekcija Jesajas Berlina dienas ietvaros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgā 13. decembrī tiek atzīmēta Jesajas Berlina diena. Tās ietvaros lekciju lasa Prinstonas Universitātes (ASV) profesors Stīvens Kotkins (1959), viens no ievērojamākajiem amerikāņu vēsturniekiem, autors vairākām grāmatām par Padomju Savienību un tās vadītājiem. Lekcija ir angļu valodā. 

Kotkins daudz pētījis staļinisma laikmetu un tālaika sabiedrības dzīvi. 2014. un 2017. gadā iznākuši divi no trim apjomīgās Staļina biogrāfijas sējumiem, un pirmais no tiem iekļuvis prestižās Pulicera balvas finālistu sarakstā. Prinstonas Universitātē Kotkins pasniedz kursus par moderno autoritārismu, pasaules vēsturi un Padomju Savienību.

Stāstot par savu gaidāmo lekciju, Stīvens Kotkins uzsver Jesajas Berlina intelektuālo ieguldījumu brīvības aizstāvēšanā un vienlaikus uzdod virkni jautājumu – “Kā mēs varētu aizstāvēt brīvību mūsdienu pasaulē? Vai mūsu pasaule kļūst sliktāka? Vai un kā varam mācīties no vēstures? Kas ir brīvības izplatīšanas vai iegrožošanas noteicošie faktori – toreiz un tagad? Kā mēs varam izskaidrot Latvijas neatkarību un brīvību? Vai vēsturē pastāv pagrieziena punkti, ieskaitot tos, kas par tādiem nekļuva? Un vai mums ir lemts dzīvot pasaulē, kurā dominē varas politika?”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti