Panorāma

Apmaksās nevis ārstēšanās procedūras, bet rezultātu

Panorāma

Var iesniegt pieteikumus I.Ziedoņa prēmijai

LNB krājumus gatavo pārvietošanai

Nacionālās bibliotēkas krājumus gatavo pārvietošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau otrdien jaunajā Nacionālās bibliotēkas ēkā varētu ievest pirmos plauktus. Tajos nonāks 18. janvārī no rokas rokā nodotās tautas saziedotās grāmatas. Tas gan ir tikai pats sākums. Kopumā uz Gaismas pili no dažādām bibliotēkas filiālēm un nodaļām jāpārvieto četrarpus miljoni vienību, katrs izdevums rūpīgi jānotīra un jāsagatavo pārvešanai.

Lai arī tās fasāde izgaismota, vēl pēdējās dienas Gaismas pils ir tukša, iebūvēti tikai lielie pārbīdāmie plaukti krātuvēs. Vai ēku izdosies nodot ekspluatācijā, kā iecerēts – līdz 18.janvārim, vēl nevar zināt, jo tajā joprojām turpinās papilddarbi. Milzu darbs pie bibliotēkas krājumu pārvietošanas gan pamazām jāuzsāk jau tuvākajā laikā.

Grāmatu pārvietošana ir tikai viens punkts darāmo darbu sarakstā. Bibliotēkas darbinieki jau labu laiku darbojas pastiprinātā režīmā, gatavojot pārvešanai arī dažāda vecuma un formāta kartes un citus izdevumus.

Pašas pirmās uz Gaismas pili pārvietos kartes, periodiku un letoniku, jo Nacionālās bibliotēkas telpas Jēkaba ielā jāatbrīvo jau līdz aprīlim, kad šeit notiks gatavošanās Eiropas Savienības prezidentūrai. Līdz tam atlikuši vēl gandrīz trīs mēneši, bet darāmā arī netrūkst.

Pavisam neliels krājums – tikai 40 tūkstoši vienību, smejas Karšu nodaļas vadītāja, priecājoties, ka dienās, kad lasītāji uz bibliotēku nenāk, gandrīz visu jau izdevies pārvešanai sagatavot. Pieredzes šāda apjoma krājumu pārvietošanā gan nevienam nav. Paredzams, ka lielākās problēmas varētu sagādāt lielformāta objekti.

Jaunajās telpās atputekļošana notiks automātiski, bet tagad ar rokām jānotīra katrs objekts. Izdevumi, kurus skārusi pelējuma sēnīte, arī jādezinficē.

Periodikas nodaļā ir gandrīz miljons izdevumu, vecākie – vēl no 18.gadsmita. Apmēram desmitā daļa ir ļoti sliktā stāvoklī un pārvešanai jāsagatavo īpaši uzmanīgi, pie citiem atkal jārāpjas pa trepēm.

Pēdējos mēnešus bibliotēkas darbinieki pavadījuši kā uz čemodāniem. Jau noguruši gaidīt lielo pārcelšanos. Arī periodikas darbiniekiem nav sajūtas, ka līdz ar augustu lielā pārcelšanās būs beigusies. Viņi grasās ievākties vienā no trim stāviem, kurus pēc pāris mēnešiem nāksies atkal atbrīvot - pusgadu tur norisināsies visi Latvijas - Eiropas Savienības prezidētājvalsts galvenie pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti