Kultūras ziņas

Vika "Lecīgais Burkāns un citi indiāņi"

Kultūras ziņas

Kad džezs sastop operu

Motīvs balsij un ģitārai

«Motīvs balsij un ģitārai» – Kaspara Zemīša un Kaspara Znotiņa saruna dzejā un mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēdējā brīdī, pirms vēl spēkā stājās ārkārtējā situācija, mūzikas nama “Daile” skatītājiem bija iespēja apmeklēt aktiera Kaspara Znotiņa un ģitārista Kaspara Zemīša kopdarbu – dzejas un mūzikas izrādi “Motīvs balsij un ģitārai”. Jaunajā iestudējumā dzejnieka Ulda Bērziņa un viņa laikabiedru dzeja mijas ar dažādu pasaules komponistu zelta repertuāru ģitārai.

Dzejas izrāde “Motīvs balsij un ģitārai” ir dziļa un intīma saruna skaņdarbos un dzejoļos starp ģitāristu Kasparu Zemīti un aktieri Kasparu Znotiņu.

“Salikt kopā mūziku ar tekstu jau nav liela māka. Bet, ja ir kaut kāda dzirkstele, kur mēs varam viens otru izaicināt, varam viens otru papildināt, atbalstīt vai padauzīties, tad es esmu ļoti laimīgs. Jo Kaspars māk dauzīties,” stāsta Kaspars Zemītis.

Izrādē izskan 20. gadsimta otrās puses Latvijas dzejnieku Pētera Brūvera, Ulda Leinerta, Jura Kunnosa un Ulda Bērziņa dzejoļi.

Kaspars Znotiņš skaidro: “Es ņēmu dzejoļkrājumus un vienkārši mēģināju atrast tos dzejoļus, kas visvairāk atsauktos man. Lielais vaininieks tieši šai dzejnieku izvēlei ir Uldis Bērziņš. Tie ir visi viņa laikabiedri, draugi savulaik un visi aizgājuši.”

Aktieris arī atzīmē:

“Bieži vien cilvēkiem ir iespaids par dzeju, ka tā ir kaut kas ļoti dziļdomīgs, sarežģīts un nesaprotams. Nu tā nav.”

Smeldzes un ironijas piesātinātajai poēzijai pretnostatīti Johana Sebastiana Baha, Augustīna Barriosa un Latīņamerikas komponista Eitora Vila Lobuša skaņdarbi.

“Un tas galvenais, ka šeit iekšā ir mūzika, ko es varbūt ikdienā nespēlēju arī savos koncertos, jo šī mūzika ir mazliet nopietnāka,” norāda ģitārists Kaspars Zemītis.

Šajā laikā ir vērtīgi aicināt cilvēkus ieklausīties dzejā, vērtē koncerta apmeklētāja, muzikoloģe Inese Lūsiņa, norādot:

“Mēs zinām, ka šodien ir tāds skriešanas laikmets. Viedokļu cīņu laikmets, nevis iedziļināšanās un dzejas laikmets.

Iespējams, ka daudzi cilvēki, kuri ikdienā tā nemaz nelasītu dzeju, atnāk šeit, tai vietai tic un ieklausās.”

Izrādes noslēgumā skatītāju nedalītu sajūsmu raisīja līdz šim nekur nepublicētā krievu mūziķa Borisa Grebenščikova dziesmas “Zelta pilsēta” versija latviešu valodā, ko kā studente savulaik atdzejoja rakstniece un dzejniece Inese Zandere.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība pastiprināja drošības pasākumus, taču saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt.

Novembrī Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 9. novembra līdz 6. decembrim un kuras laikā būs jauni stingrāki ierobežojumi

Tai skaitā līdz 6. decembrim tiek atcelti un aizliegti visi klātienē notiekošie publiskie kultūras pasākumi. Darbu, atsakoties no pasākumu organizēšanas, varēs turpināt muzeji, bibliotēkas, kultūras centri un citas kultūrvietas ierobežotā darba laikā – no pulksten 06.00 līdz pulksten 20.00.               

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti