Melbārde: Uz karstām pēdām jārada programma «Kultūra Latvijas simtgadei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Uz karstām pēdām jāsāk un nākamā gada laikā jārada programma „Kultūra Latvijas simtgadei", intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo" norāda kultūras ministres amata kandidāte Dace Melbārde.

„Jārēķinās ar to, ka manā rīcībā ir viens gads," intervijā vispirms uzsver Dace Melbārde.

Sadalot atbildi uz jautājumu par darāmajiem darbiem divās daļās, vispirms Melbārde izceļ kultūrpolitikas saturu, kurā ļoti svarīga ir pēctecība.

„Es noteikti neesmu no tiem cilvēkiem, kas nāk un pasaka, ka viss, ko iepriekšējie darījuši ir nepareizi un tagad sāksim tukšā vietā," saka Melbārde.

Pēc kultūras ministres amata kandidātes domām būtiskākā lieta, kas „uz karstām pēdām jāsāk un nākamā gada laikā jāizdara, ir jārada programma „Kultūra Latvijas simtgadei"".

„Un jāsaprot, kā kultūras nozare kopumā gatavojas šiem lielajiem valsts svētkiem," norāda Melbārde, nosaucot Dziesmu svētkus un filmu nozari kā jomas, kurās, lai kaut ko radītu uz 2018.gadu, darbs ir jāpaveic jau vismaz trīs gadus iepriekš.

Turklāt piedāvājumam jānāk no visām kultūras jomām," papildina Melbārde. „Es teiktu, ka tas būs intensīvs darbs ar sabiedrību, jo tam ir jānāk kā sabiedrības pasūtījumam un redzējumam."

Otru darāmo darbu daļu kultūras ministra amata kandidāte saista ar Latvijas saistībām Eiropas Savienībā.

„Man kā kultūras ministrei jānodrošina tas, ka kultūras nozarē strādājošie, kultūras institūcijas ir uzticamas un profesionālas partneres „Rīga 2014", Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas īstenošanai. Tad – Latvijas Nacionālā bibliotēka. Mēs gaidām, kad mūsu Gaismaspils materiālā substance tiks pabeigta. 2014.gadā Nacionālajai bibliotēkai ir jāsāk strādāt un jāīsteno ambiciozā stratēģija – jākļūst par globālas nozīmes izglītības, zinātnes un kultūras centru," stāsta Melbārde.

Jau vēstīts, ka pirmdien Nacionālā apvienība (NA) oficiāli izvirzīja Nacionālā kultūras centra direktori Daci Melbārdi uz kultūras ministres amatu.

Kā ziņots, pēc skaļajiem skandāliem ar Latvijas Nacionālās operas vadības nomaiņu premjers pieprasīja kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (NA) demisiju un aicināja Nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu.

Nacionālā apvienība gan nesteidzās ar kultūras ministra virzīšanu, norādot, ka sākumā jāpanāk vienošanās saistībā ar nākamā gada budžetu. Pēc tam, kad tas tika paveikts, premjers mudināja Nacionālo apvienību nekavēties ar jaunu ministru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti